Lángokba borult Dublin, tüntetők lepték el az utcákat, miután egy migráns késes merényletet hajtott végre

2023. november 24. 12:14

Egy középkorú algériai származású férfi egy hölgyet és három kisgyermeket késelt meg csütörtök délután egy dublini iskolánál, néhány órával később tömegek tüntettek, a rendőrökkel való összecsapásokban autókat gyújtottak fel, üzleteket dúltak fel.

2023. november 24. 12:14
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

A dublini Parnell Square-en a támadást követő percekben a mentők kiérkezése után már ott volt a The Irish Times tudósítója, aki véres jelenetről számolt be. Egy ötévesnek tűnő kislányt, egy ötvenes éveiben járó férfit és egy harmincas nőt ápoltak a mentősök a járdán. Szemtanúk elmondták a tudósítónak, hogy a gyerekek a tanítás végeztével az iskola előtt álltak, amikor egy férfi késsel rájuk támadt. 

Egy arra járó biciklis fékezte meg a támadót, rávetette magát, és kitekerte a kést a kezéből, 

így nem lett több áldozata a merényletnek, majd a lefogott késelőt több odafutó ember megrugdosta a földön – mire az első rendőr a helyszínre ért, a merénylő sérült állapotban a földön feküdt. 

A tragédiát követően a mentők három gyermeket és a hölgyet kórházba szállították – egy kislány és a hölgy állapota súlyos, a két másik gyermek állapota kielégítő. Mint később kiderült, a megtámadott nő az iskola alkalmazottja volt. 

Violent clashes erupt in Dublin after 5 injured in stabbing attack
Rendőrségi jelenlét a késelést követő órákban Dublin belvárosában 2023. november 23-án 

A letepert támadót – egy negyvenes éveiben járó, állítólag algériai származású férfit – szintén kórházba vitték, előzetes letartóztatásba vették, és rendőri felügyelet alatt tartják. A késelés indítéka egyelőre nem ismert, és az ír rendőrség jelenleg magányos elkövetőt valószínűsít, így nem keres tettestársakat, a hatóságok szerint a merénylet nem terrortámadás volt. 

A rendőrség nem hajlandó az elkövető nemzetiségét megnevezni, 

és a legtöbb nyugati sajtóhírben sincs erről szól, sőt, több tudósításban azt sem lehet olvasni, hogy a merényletet követő utcai felfordulást kik és milyen motivációból okozták.

Bevándorlásellenes tüntetés, utcai harcokkal

A késelést követően hat óra körül a merénylet színhelyén mintegy 50 bevándorlásellenes fiatal jelent meg, akik 

migráns-ellenes jelszavakat kiabálva áttörték az ott felállított rendőrkordont. 

Ott és Dublin több belvárosi utcáján a dühödt, mintegy 200 fős tömeg hangos demonstrációja erőszakba torkollt: a kő- és petárdadobáló fiatalok összecsaptak a rendfenntartásra kivezényelt rohamrendőrökkel, rendőrségi járműveket gyújtottak fel, üzletek kirakatait törték be, egyes helyszínekről a rendőrök azt is jelentették, hogy fiatalok boltokat fosztanak ki. 

A randalírozás éjfél körül véget ért, reggelre az utcákról sikert elszállítani az összetűzések törmelékeit, a kiégett autókat, a megrongált közterületi tárgyakat. 34 személyt vettek őrizetbe a hatóságok. 

Ezt is ajánljuk a témában

Magyarázatok és okok

A dublini rendőrség közleménye szerint az erőszakot egy „szélsőjobboldali ideológia által hajtott, holdkóros huligáncsapat” robbantotta ki. Az ír igazságügy-miniszter Helen McEntee pedig újságíróknak azt nyilatkozta: „bandák, bűnözők ezt a súlyos támadást ürügyként használják fel, hogy megosztást hozzanak”, hozzátéve, hogy ezt a magatartást a hatóságok nem tolerálják, a rendőrség minden eszközzel helyreállítja a közrendet.

Pénteken reggel megszólalt az ír miniszterelnök is. Leo Varadkar elítélte a gyilkossági kísérletet és az azt követő garázdaságot is – mint fogalmazott, a tüntetőket jobban érdekelték a boltok, mint a késelés áldozatai, 

egy patrióta ír válasza nem lehet az egy merényletre, hogy „felgyújtjuk a várost”.

A több mint ötmillió lakosú Írországba él a lakosságszámmal arányosan a legtöbb bevándorló az EU tagállamai közül, az elmúlt egy évben rekord magas lett a bevándorlók száma, ugyanis 100 ezer ukrán menekültet fogadott be a szigetország.  

--

Nyitókép: Kiégett autók a dublini O'Connell hídnál 2023. november 23-án  (forrás: Peter MURPHY / AFP)

 

Összesen 276 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wolfram004
2023. november 30. 13:18
Az erőszakra a demokratikus válasz a tolerancia. Az európai értékeket valló ember parancskövető, birkatürelmű és közömbös az őt ért atrocitásokkal szemben. Tudomásul veszi, és támogatja a tényt, hogy a gazdaság haszonélvezőinek ez fontos, mert nekik ez óriási profitot termel. Ennél magasabb prioritást nem ismer el. Bármilyen ezzel ellentétes érdek putyinista, náci és antiszemita. Aki erre rávilágít, azt megvetően kineveti és összeesküvéselmélet-hívőnek bélyegzi, miközben megbélyegzi a megbélyegzést. A demokratikus európai ember egy komplex személyiség, karakterét több, különféle nemzetközi márkából építi fel. A demokratikus, európai értelemben vett európai ember értékítéletét nem tévesztik meg és nem zavarják az ellentmondások, a relativizálás és a kettős mérce alkalmazása, amennyiben az az ő érdekét szolgálja. Ilyen lesz a mi Európánk...
Intruder
2023. november 25. 23:08
Tetves szar retek muszlim.
patópál
2023. november 24. 21:50
"egy patrióta ír válasza nem lehet az egy merényletre, hogy felgyújtjuk a várost" Hanem?
FeketeFehér
2023. november 24. 19:58
Szóval nem lesz európa iszlamizálódásából semmi. De ezt azért eddig is tudtuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!