Elemzés: A TIME lehet, hogy Zelenszkij oldalán áll, de a valós idő nem

2023. november 01. 17:33

„A média által az ukrajnai valóság köré épített narratíva láthatóan kezd összeomlani, és felszínre kerül az igazság” – írja a Responsible Statecraft.

2023. november 01. 17:33

A Responsible Statecraft elemzése szerint a hivatalos ukrán narratíva összeomlik: Zelenszkij belső köre a TIME magazinnak ugyanis bevallotta, hogy a háborút nem lehet katonailag megnyerni.

A lap arra hívta fel többek között a figyelmet, hogy az orosz-ukrán háború több mint 20 hónappal ezelőtti kezdete óta a nyugati média egy sor narratívát épített fel és követett „kötelességtudóan: 

Zelenszkij háborús hős és Winston Churchillhez hasonló vezető.

Az ukránok szívesen jelentkeznek önkéntesnek a háborúba, míg az oroszok menekülnek a sorozás elől. Az ukránoknak csak több pénzre és fegyverre van szükségük ahhoz, hogy visszaszerezzék az Oroszország által annektált területeket. A Nyugat érdeke inkább abban áll, hogy segítse őket ebben a nagy győzelemben, mintsem hogy tűzszünetet és tárgyalásos rendezést szorgalmazzon” – sorolták.

Ezt is ajánljuk a témában

„Ugyanakkor az ezekkel a narratívákkal ellentétes tényeket – például azt, hogy Ukrajna tarthatatlan veszteségeket szenvedett el a harcokban, hogy nincs elég tüzérségi lövedékük a megfelelő ellátáshoz, vagy azt, hogy az Ukrajnának küldött milliárdok a korrupció áldozatává válnak – »putyini beszédtémaként« elutasították. Azokra a kritikusokra, akik rámutatnak ezekre, Kreml-védőként támadnak.

Mindezek miatt volt olyan rendkívüli olvasni a TIME magazin e heti címlapsztoriját”

 – hangsúlyozták.

Ezután felidézték, hogy a szóban forgó cikket az a Simon Shuster írta, aki korábban akkor közölt portrét Zelenszkijről, mikor a TIME „az év emberének” választotta 2022 végén. Shuster legutóbbi írását a Responsible Statecraft egy újabb „életrajznak” nevezte, melyben az ukrán elnököt 

egy hősies figuraként ábrázolják, aki kénytelen egyedül boldogulni, amikor az idők egyre nehezebbek, 

és a nyugati szövetségesek kezdik »elhagyni« őt”

„De ahelyett, hogy megerősítené Zelenszkij tekintélyét Nyugaton, inkább megerősíti az állítólagos Putyin-apologéták által megfogalmazott számos kritikát. Csakhogy ezeket a kritikákat most Zelenszkij saját segítői és tanácsadói hangoztatják az elnöki palotán belül.”

A média által az ukrajnai valóság köré épített narratíva láthatóan kezd összeomlani, és felszínre kerül az igazság”

– húzták alá a cikkben.

A teljes elemzést ITT olvashatják.

Nyitókép: YVES HERMAN / POOL / AFP

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
snfbvksan
2023. november 26. 09:49
"Winston Churchillhez hasonló vezető" Ebben van igazság. Churchill egy virágzó világbirodalmat vitt az általa kiprovokált, kirobbantott háborúba, amiből a háború után megmaradt a brit sziget, élelmiszer hiánnyal, a megmaradt lakossága nyomorban élve.
Selamat
2023. november 02. 11:38
Ha jól emlékszem, akkor a Time főoldalan már Hitler is szerepelt mint az év embere. Ezek után pont ne Zelenszkij lenne a favoritjuk? Róluk ennyi elég is lesz.
KBA98
2023. november 01. 21:17
Z kezdje el a börtön napló írását!
Kybon
2023. november 01. 19:25
Mikor jelenik meg a brit The Sun-ban a kelkáposzta és Zselé fotója? Továbbá milyen halálnemekre lehet fogadni a brit irodákban Zselé erőszakos távozásával kapcsolatban?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!