Kövesse a Mandineren a sorsdöntő lengyelországi választást!

2023. október 13. 19:00

19 órától a YouTube-on és a Facebookon élő műsorral jelentkezünk.

2023. október 13. 19:00
Lengyelország választás, Mandiner
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Sorsdöntő választás előtt áll Lengyelország: minden valószínűség szerint most csap össze utoljára az elmúlt 20 év lengyel belpolitikájának két meghatározó szereplője, Donald Tusk és Jarosław Kaczyński. Most utoljára kell tehát megválaszolni a kortárs lengyel politika régi alapkérdését: az európai fősodorhoz tartozó, Németországgal kiegyező liberális Lengyelország-e a lengyel jövő,

vagy a veszélyekre érzékenyebb, nemzeti irányultságú, hagyományos ellenségeitől óvakodó, szuverenista Lengyelország.

A tétek óriásiak mind Európa, mind hazánk számára. A Jarosław Kaczyński vezette Jog és Igazságosság (PiS) alatt Lengyelország legszebb közös hagyományaink jegyében Magyarország legszorosabb szövetségese volt, még az orosz-ukrán háború jelentette kihívás idején is.

Közösen sikerült feltartóztatni az európai migrációbarát erőket, ellenállni egy föderális Európa kialakításának, és megvédeni az ukrán gabonától Közép-Európa piacát és mezőgazdaságát.

A Budapest és Brüsszel közötti konfliktusok kontextusában is számíthattunk egymásra, a lengyel vétó sokakat akadályozott szándékaikban azok közül, akik Magyarországgal packázni akartak.

Bár a magyar-lengyel barátság kormányokon és pártcsaládokon átívelő, valószínűsíthető, hogy Donald Tusk visszatérése esetén ennek legalábbis a nagypolitika szintjén vége szakadna.

A Mandiner a vasárnapi lengyel választást sorsdöntő jelentőségenek megfelelő súllyal kezeli, ezért

nyomtatott és online kiadásunkban is megkettőzött figyelmet összpontosítunk a lengyel eseményekre, vasárnap este pedig élő műsorfolyamban követjük a kibontakozó lengyelországi eseményeket.

Lengyelül beszélő kollégák és polonisták értelmezik számunkra a legfrissebb eseményeket, az európai kontextust pedig Mráz Ágoston Sámuel és Kiszelly Zoltán politikai elemzők, az európai és a német politika kiváló ismerői segítségével fejtjük meg.

Élő kapcsolatban leszünk a Mathias Corvinus Collegium lengyelországi választási estjének szakértő vendégeivel, köztük Demkó Attilával, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetőjével, kollégájával, az elsősorban biztonságpolitikai szakértőként ismert Somkuti Bálinttal és Kiss Rajmunddal, az MCC Diplomáciai Műhelyének vezetőjével.

De nem csak Budapestről próbáljuk megfejteni Varsót: a lengyel fővárosban tartózkodó tudósítóink is szállítják majd a helyi értesüléseket, reményeink szerint egyikük a jelenlegi kormánypárt, a PiS eredményvárójáról, másikuk az ellenzéki Polgári Koalíció (KO) közeléből jelentkezik majd be időről időre.

Emellett kapcsolunk majd Brüsszelbe, a The European Conservative szerkesztőségébe is.

A vasárnap estét tehát töltsék a Mandinerrel!

Az online szerkesztőség, valamint Maráczi Tamás és Pócza István műsorvezetők gondoskodnak arról, hogy a sorsdöntő lengyel választás kapcsán a Mandiner olvasói és nézői egyetlen fontos részletről se maradjanak le. 

Mindemellett a Mathias Corvinus Collegium szervezésében kerekasztalbeszélgetéssel készül Tóth Bálint, Szalai Zoltán, Szánthó Miklós és Magyar Levente.

***

Kövesse vasárnap 19 órától a Mandiner Facebook-oldalán vagy YouTube-csatornáján a lengyel választások eredményeit élő műsorunkon keresztül! 

Facebook-oldalunk elérhetősége: https://www.facebook.com/mandiner.hu 

YouTube-csatornánk elérhetősége: https://www.youtube.com/@MandinerTV 

***

Nyitókép: Mandiner grafika / Tóth Fruzsina

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
states-2
2023. október 14. 08:46
Csak úgy, ahogy mi tavaly áprilisban, a mi komcsiaink azóta is kómában vannak.
Same
2023. október 13. 21:53
Mocskos brüsszel!
Mandiner444hu
2023. október 13. 19:28
Inkább máshol hisz a Mandiner sunyi patkány módon nehezíti a kommentkommunikációt és még pofátlanul tagadja is
kunfia1
2023. október 13. 19:10
Na ja, azt dönti el, hogy marad-e egyetlen szövetségese is orbánnak, az EU-ban. Tán azt se...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!