Kifejezetten antipatikusnak találom Donald Tusk EU-status quo politikáját

2023. október 17. 10:19

Nem tudott olyan eredménnyel végződni az idei lengyel kampány, aminek következtében Lengyelország visszatér Európába.

2023. október 17. 10:19
Fotó: Donald Tusk, a lengyel ellenzéki Polgári Platform (PO) elnöke gdanski sajtóértekezletén 2021. november 8-án. MTI/PAP/Adam Warzawa
Ungár Péter
Ungár Péter
Facebook

„Biztosan érdemes sok aktuálpolitikai tanulságot levonni a lengyel választások eredményéből. A magam részéről szeretném leszögezni, hogy nem, nem tudott olyan eredménnyel végződni az idei lengyel kampány, aminek következtében Lengyelország visszatér Európába. Hiszen ahogy látjuk nincs most európaibb, mint olyan választásokat tartani, amelyben jól szerepelnek a populista erők.

Ezt is ajánljuk a témában

Magyarország számára jelenleg Lengyelország a legfontosabb kétoldalú kapcsolat, ezért érdemes az eredményre ebből a szempontból tekinteni. Az instabilitás nem jó, a kormányválságok nekünk, magyaroknak nem jók, ahogy az sem jó, hogy ha a közös magyar-lengyel EU-s politika személyes revansokban és a bírósági rendszer szétveréséhez fűződő jogokban teljesedik ki. 

Amit érdemes eltanulni a lengyelektől az az, hogy az Ukrajna elleni háború kérdésében nemzeti konszenzus volt, egy ilyen elképesztően kettétört politikai elit mellett is.

Ami pedig azokat illeti, akik most a relatív siker miatt dicsérik a lengyel ellenzéket és a saját pártjukra nézve következtetéseket vonnak le, jelezném, hogy azt is le lehet vonni, hogy a lengyel ellenzék nem indult teljes összefogásban és jobb intellektuális teljesítményt nyújtott, mint a magyar tavaly. Talán ez is a tanulságok között szerepelhet.

Kifejezetten antipatikusnak találom Donald Tusk EU-status quo politikáját, de elvitathatatlan, hogy azt színvonalasan képviselte.

Én abban reménykedem, amit az eredmények csordogálása közben egy lengyel baloldali politológus barátom írt nekem: remélem ez a választás hozzájárul ahhoz, hogy ne beszéljenek becsmérlően nyugaton a lengyelekről, és lássák ennek a nagy országnak és kulturális nagyhatalomnak az alapvető kérdéseit: az abortusz, az LMBTQ zónák és az egyéb felháborodást gerjesztő ügyek mögött.”

Nyitóképen: Donald Tusk. Forrás: MTI/PAP/Adam Warzawa

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tapir32
2023. október 17. 20:29
Lengyelország a konzervatív kormány 10 éve alatt Európa legsikeresebb és leggyorsabban fejlődő országa lett. I balosok alatt tengődött! A retrográd, haladás ellenes, európa párti erők túlerőben vannak jelenleg, de a lengyel nép is felébred hamar és elsöpri ezeket! A konzervatív, nemzeti, pragmatikus politizálásé a jövő!
Nehidd El
2023. október 17. 19:30
"Amit érdemes eltanulni a lengyelektől az az, hogy az Ukrajna elleni háború kérdésében nemzeti konszenzus volt, egy ilyen elképesztően kettétört politikai elit mellett is." Nálunk is az kellett volna, de a mocskos ellenzékünk elárulta a többséget már a választások előtt. Persze nem vagyunk meglepődve, hiszen ők szakmányban árulják a hazát.
hátakkor
2023. október 17. 19:18
Lengyelország Európában volt és lesz. Föci első osztály második félév.
llnnhegyi
2023. október 17. 18:25
Tusk vereséget szenvedett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!