Benyújtotta lemondását a belga igazságügyi miniszter

2023. október 20. 21:30

Tunézia a brüsszeli merénylő kiadatását kérte, a kérvényt azonban nem dolgozták fel a belga hatóságok.

2023. október 20. 21:30
null

Benyújtotta lemondását Vincent Van Quickenborne belga szövetségi igazságügyi miniszter péntek este, politikai felelősséget vállalva a belga fővárosban hétfőn történt terrortámadás kapcsán – közölte az RTBF belga közmédia.

A miniszter azért döntött a posztjáról való távozás mellett, mert egy pénteken napvilágra került információ szerint Tunézia valamivel több mint egy évvel ezelőtt a hétfői merénylet elkövetőjének, Abdesalam Lassoudnak a kiadatását kérte, a kérvényt azonban nem dolgozták fel a belga hatóságok.

„Ez egy személyes, ámde hatalmas és elfogadhatatlan hiba volt” 

– közölte a miniszter rendkívüli sajtótájékoztatóján, bocsánatot kérve egyben a mulasztás „drámai következményeiért”.
A hétfő esti merényletben a tunéziai elkövető agyonlőtt két svéd futballszurkolót, aki a svéd-belga Eb-selejtezőre érkezett Brüsszelbe, egy harmadik embert pedig megsebesített. 

A férfi menedékkérelmét 2020-ban elutasították, ennek ellenére továbbra is illegálisan Belgiumban élt.

Abdesalam Lassoudra a belga főváros Schaerbeek nevű negyedében, egy kávézóban találtak rá kedd reggel a rendőrök, és tüzet nyitottak rá. A férfi a kórházban belehalt sérüléseibe. A merénylő közösségi médiára feltöltött videójában azt állította, hogy Allahért harcol, és saját magát az Iszlám Állam tagjának nevezte.

(MTI)

Nyitókép: Sylvain Plazy

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
contractor-2
2023. október 21. 10:05
"Tunézia valamivel több mint egy évvel ezelőtt a hétfői merénylet elkövetőjének, Abdesalam Lassoudnak a kiadatását kérte, a kérvényt azonban nem dolgozták fel a belga hatóságok." A vallon hivatalnok csak franciául tudott, a flamand meg csak hollandul és ő volt az, aki még tudott angolul is. De mire ment vele? Volt már ebből ennél nagyobb tragédia is a belga vasútnál.
contractor-2
2023. október 21. 10:00
"Benyújtotta lemondását a belga igazságügyi miniszter" Jé, van szövetségi kormánya Belgiumnak? Az alapállapot az, hogy nincs kormányuk. Amúgy ez még mindig az a kormány, amelyiket 496 nappal a választások után iktattak be? Szerintem már maguk sem tudják, csak behazudnak valamit. Hát így jártak.
zakar zoltán béla
2023. október 21. 09:04
000000000000000
Skywalker_bp
2023. október 21. 08:06
Ez nem lemondás kérdése. Ez böri
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!