A fél világ a magyar álláspontról találgat, pedig a válasz kézenfekvő

2023. október 14. 07:12

Nyugati lapok szerint sokan tanácstalanok, mit vár Magyarország azért cserébe, hogy támogassa Svédország NATO-csatlakozását, pedig a kormány több tagja is beszélt már az elvárásairól. Például az általános iskolákban vetített lejárató videók mellőzéséről.

2023. október 14. 07:12
GULYÁS Gergely

Stockholm és a NATO-beli szövetségesek tanácstalanok, mert a magyar vezetés nem közölt nyilvános követeléseket Svédország csatlakozásának jóváhagyásáért cserébe – írja többek között a Breitbart, a Guardian és a Washington Post. Az elmúlt napokban az izraeli háború ugyan elhomályosította a NATO-találkozót, ám több lap is azt állítja, érthetetlen, Magyarország – Törökországhoz hasonlóan – miért nem ratifikálta még Svédország NATO-tagságát.

Pedig a magyar kormány tagjai többször is elmondták véleményüket a döntés hátteréről. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter például arról beszélt,

ha Svédországban általános iskolákban vetítenek lejárató videót, akkor Svédország mindent megtesz azért, hogy Magyarország ne ratifikálja a svéd NATO-csatlakozást.

 Az elhíresült videóról mi is írtunk: 

Ezt is ajánljuk a témában

De Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is világosan fogalmazott, amikor figyelmeztette Svédországot, hogy a magyar törvényhozókra gyakorolt ​​nyomás nem segíti Stockholm NATO-csatlakozási folyamatát.

Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés őszi ülésszakának napirend előtti felszólalásában azt mondta:

a kormányt nem sürgeti semmi Svédország NATO-csatlakozásának támogatásában, mert Svédország biztonságát semmi sem fenyegeti.

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2023. október 14. 16:48
Hogy lehet egy szövetségben az ellenségeddel letezni?
ekeke1
2023. október 14. 15:14
hoci74 Nem kell megszavazni. Nincs mivel zsaroljanak. " Tévedés. Van mivel zsaroljanak. Ugyanis a Gripeneket lízingeli a magyar állam, és ezek lejárta 2026. Ha nem hosszabbítunk v. hosszabbítanak, oda egy csomó pénz és még kereshetünk is helyettük NATO kompatibilis gépeket. Ami a realitásokat figyelembe véve nem lehetne más mint a fényestekintetű USA repülői.( Erdogannak is hasonló problémája van, de ő nyíltan ki is jelentette, F16-okat két az aláírásért.) Úgyhogy én úgy látom,természetesen csak kívülről, hogy elmentünk a falig, semmi értelme tovább kekeckedni, nem tűnik hogy bármit elérnénk viszont rosszabbul igenis járhatunk, azt meg ki szeretné? Kell egy parlamenti napirendi pont,egy szavazás oszt haladjon mindenki, ez sem más mint a finnek, ott sem változott semmi.
B_kanya
2023. október 14. 15:03
Nyilván nem statisztikai minta, de ahány svédisztánival beszélek online, pont szeretnének semlegesek maradni. Egy népszavazás elűzné ezeket a kétségeket.
lhotx
2023. október 14. 14:10
A törökök megkapták érte a baksist. Nekünk azt se adták még oda, ami jár. Rejtély, hogy mivel kéne megvenni minket. Talán betartott igéretekkel kéne megpróbálni. NEM TOVÁBBI ÍGÉRGETÉSSEL!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!