Macron: „Átkozott baromság” a francia elnökség korlátozása

2023. szeptember 01. 08:59

A francia államfőnek nem tetszik, hogy csak két ciklusig vezetheti az országot.

2023. szeptember 01. 08:59
FRANCE-POLITICS

A francia pártok elnökeivel találkozott Emmanuel Macron szerdán. A találkozón részt vett Jean-Luc Mélenchon, a francia szélsőbal vezére is, aki utána felidézte, miről esett szó a találkozón, szavait pedig két másik forrás is megerősítette – írja a Politico.

Ezek szerint Emmanuel Macron a francia pártok vezetőinek kifejtette: szerinte „átkozott baromság” az, hogy az alkotmány két ciklusra kormányozza egy személy elnökségét Franciaországban.

A jelen szabályozás szerint egy elnök maximum kétszer öt évig lehet hatalomban Franciaországban

– és Macron is már benne jár a második ciklusában. Alig 39 évesen választották meg 2017-ben, így négy év múlva még csak 49 éves lesz, amikor már vissza kell vonulnia.

Macronnak ráadásul folyamatosan meg kell küzdenie a francia nemzetgyűléssel is, hiszen a 2022-es választásokon ő ugyan nyert államfőként Marine Le Pennel szemben, de nem sokkal később a parlamenti választáson kisebbsége kerültek az őt támogató pártok. Így csak nagy nehézségek és kompromisszumok árán tudja átvinni a törvényjavaslatok megszavazását, miközben igen erős a Le Pen-féle jobboldal és Mélenchon baloldala is mind a parlamentben, mind az utcákon, mint az Franciaországgal kapcsolatban közismert.

Emmanuel Macron és a pártelnökök egyébként monstre találkozót tartottak: 

12 órán át egyeztettek elvonulva, telefonjaiktól is elzárva. 

A tematika az ukrajnai háborútól az infláción át az intézményi reformokig terjedt.

A kiszivárgott információk szerint Jordan Bardella, a jobboldali Nemzeti Tömörülés elnöke azt javasolta, hogy hétéves, de egyciklusos elnökséget vezessenek be Franciaországban.

Egyébként a De Gaulle-féle reformok után, az V. Köztársaságban évtizedekig alapból hétéves elnöki ciklusok voltak. Francois Mitterrand két cikluson keresztül, 1981-től 1995-ig volt hatalomban, a többieknek hamarabb kellett távozniuk az elnöki székből. Utóda, Jacques Chirac alatt ötévesre rövidült az elnöki ciklus, így két ciklusa összesen 1995-től 2007-ig tartott. Chirac akár elindulhatott volna harmadszor is, mert akkor még nem volt korlátozás, de ezt nem vállalta. 

Az ő utóda, Nicolas Sarkozy alatt viszont bevezették a kétciklusos korlátot, 

így egy elnök maximum tíz évet lehet hatalomban, és erre most Macronnak esélye is van.

Viszont úgy tűnik, továbbra is államfő lenne. Ha a megosztó személyiségű, balról és jobbról is támadott francia elnök át tud vinni egy alkotmánymódosítást az ellenfelei támogatásával, akkor meg tudja magának adni az esélyt a harmadik újrázásra. Kérdés, a többiek támogatják-e őt ebben.

 

Nyitókép: LUDOVIC MARIN/AFP/Getty Images

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Beszélgető
2023. szeptember 04. 05:40
Macronból ez a 10 év is bőven sok. Húzzon nyugdíjba és kerüljön végre ütőképes elnök a FRANCIÁK élére.
zakar zoltán béla
2023. szeptember 01. 12:10
Buxás bankos
savrena
2023. szeptember 01. 11:18
Chirac már beteg volt a második ciklusa utolsó másfél évében. Szellemileg gyorsan épült le, amit a francia diplomácia csak úgy-ahogy tudott leplezni. A legjobb szerintem a 2x7 éves rendszer volt. Macron semmiképpen sem az az elnök, aki miatt hosszabbitani kellene.
5m007h 0p3ra70r
2023. szeptember 01. 10:54
Pénzügyi tervezés: rövidtáv 3-5 év középtáv 5-10 év Hosszútáv 10+ év A soandináv jóléti modell ebbe bukott bele. Azt hitték, amikor már beindult, bárki tudja müködtetni. Az emberiség történelmében soha nem volt 4-8 évente oda vissza változó politikai szisztematizálás. Ez a legújabb kori ú.n. jogállami demokrácia hozadéka. Egyszer előre futunk, aztán hirtelen balra, majd megint előre, aztán hátra. Nem csoda hogy sokan megzavarodnak aztánnazt sem tudják, hogy fiúk-e vagy lányok, netán buszmegállók.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!