Németország nem bízza a véletlenre: két Patriot légvédelmi rendszert is adott Ukrajnának

2023. augusztus 09. 21:25

Egy teljes rendszer összesen 1,1 milliárd dollárba kerül.

2023. augusztus 09. 21:25

Korábban kiderült, hogy a német kormány a NATO vilniusi csúcstalálkozóján 600 millió euró összértékű, Ukrajnának szánt katonai csomagot készít össze. A minap pedig Berlin be is jelentette, hogy két újabb Patriot légvédelmi rendszert adott át Ukrajnának az országnak nyújtott legújabb segélycsomagja keretében – tájékoztatott a Sky News.

Az is kiderült, hogy egy teljes rendszer összesen 1,1 milliárd dollárba kerül. 

Maga a rendszer 400 millió dollár, az elfogó rakéták pedig 690 millió dollárba kerülnek. A most bejelentett német segélycsomag tartalmaz Bandvagn 206 lánctalpas terepjárókat, lőszert, felderítő drónokat, gépfegyvereket és elsősegélycsomagokat is.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

A nyitókép illusztráció. Fotó: BERND VON JUTRCZENKA / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
remi
2023. augusztus 10. 09:13
Más források két "kilövő"-ről tesznek említést. Lehet egyszerű fordítási kavar, de nagyon nem mind1, 1 "rendszer" (magyarul inkább üteg) ugyanis a patriotnál asszem 6 kilövőből és csomó egyéb járműből áll, ezek közül a legdrágábbak és minden szempontból legérzékenyebbek a radarok. Annyi igaznak tűnik, hogy 1 üteg ára 1 milliárd dodó fölött van, csak az nem tiszta nekem, hogy 2 teljes üteget küldtek mürkülisztánból vagy 2 kilövő járművet, pl. a megsemmisültek pótlására. A mürkülisztáni sajtó szerint még 4 (négy) darab IRIS-T üteget is küldeniük kellene, ami ha teljes kiépítésben küldik akkor ütegenként 3 kilövőből és tucatnyi egyéb járműből áll, egy-egy ilyennek az ára is közelíti a milliárd ajrót, már csak az alap rakéta készlet ára (2 millió ajró/db) miatt is, a radarok meg egyenesen kolosszális összegekbe kerülnek. Persze lehet, hogy lószart se küldenek el belőle csak pár kilövőt meg rakétát, a többit meg rábízzák az úgyis 24/7 levegőben lévő legalább 2 awacs-ra.
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. augusztus 10. 09:11
Most selejtezik az iraki háborúban lebőgött Patriot rendszert ami 10 százalék találati arányt sem ért el. Ma már a harmadik generációs rendszer van szolgálatban az USA-ban. Egy-kettőt tuti kipróbálnak az ukrán fronton is - még az is titkos lesz az ukránoknak, hogy hol és mikor - de a legtöbb a leselejtezett első generációs, robbanófejes. Nekünk az a jó, hogy harci tapasztalatokat szerzünk, hogyan is műkődik. Jelenleg ez védi Európát is....évi 20-30 rendszert tudnak legyártani. Mi, jelenleg azt egy hónap alatt tudjuk megsemmisíteni a szuperhajtású rakétáinkkal. Ráadásul olyan kicsi a hatótávolsága, hogy max. nagyvárosok légterét tudják vele biztosítani. Mi a Fekete tengerről lőttük szét őket!
Phm045
2023. augusztus 10. 08:28
Egyet megsemmisítenek, egyet megvásárolnak a ruszkik... ....
5m007h 0p3ra70r
2023. augusztus 10. 07:47
Ennek az összegnek a tizedét ígérte Merkel a tavalyi évre az elektromobilitás célú zöld átállás támogatására, úgy mint a tehergépjárműszektor eszközparkjának cseréjéhez hozzájárulás, a töltőinfrastruktúra expanziója, stb. Ezzel szemben pl. a VW ID4 eladásai 70%-al csökkentek miközben a németországi Tesla (azonos kategóriájú konkurencia) értékesítések szárnyalnak. Németország hátralépett egyet és izomból ágyékon rúgta saját magát. Ez a német ipari szereplők egyöntetű véleménye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!