Irakban „átnevezik” a homoszexualitást

2023. augusztus 10. 19:16

Pénzbírság járhat az új szabályok megszegéséért.

2023. augusztus 10. 19:16

Irak hivatalos médiaszabályozó hatósága kedden utasította az arab államban működő összes média- és közösségi médiavállalatot, hogy ne használják a „homoszexualitás” kifejezést, helyette a „szexuális deviancia” kifejezést használják – közölte a Reuters

Az irányelv a hír- és szórakoztató médiára, valamint az internet- és telefonszolgáltatókra vonatkozik, amelyeknek biztosítaniuk kell, hogy alkalmazásaik megfeleljenek a követelményeknek.

A gender szót is tiltja a rendelet

– tette hozzá a Reuters. Az iraki kormány szóvivője elmondta, a törvény megszegéséért járó büntetést még nem határozták meg, de valószínűleg pénzbírság lesz kiszabható. 

Az 1969-es iraki büntető törvénykönyv nem nyilvánította kifejezetten bűncselekménnyé a homoszexualitást, de nem nyújtott védelmet a melegek és leszbikusok számára a zaklatással szemben. A törvény 1980-as években történt frissítése legalizálta a homoszexuálisok családtagjaik általi „becsületgyilkosságát”, míg egy 1993-as alkotmánymódosítás halálbüntetést vezetett be a homoszexuális cselekményekért. Miután az Egyesült Államok 2003-ban lerohanta Irakot eltörölték a halálbüntetést, és az ország büntető törvénykönyvét az 1969-es változatra állították vissza.

Bár azóta nem hoztak új, melegellenes törvényeket, a nyugati média arról számolt be, hogy az amerikai erők 2012-es részleges kivonulása után a rendőrség és a milíciák részéről megnőtt a homoszexuálisok elleni támadások száma. 

Ezt is ajánljuk a témában

A nagyobb iraki pártok az elmúlt két hónapban fokozták az LMBTQ-jogok kritikáját, és a síita muszlim frakciók tüntetésein gyakran égettek szivárványos zászlókat, amelyeket  a közelmúltbeli svédországi és dániai Korán-égetések miatt tartottak – írta a Reuters. 

Jelenleg több mint 60 országban büntetik a homoszexualitást, míg az azonos neműek szexuális aktusa több mint 130 országban legális – derül ki az  Our World in Data adataiból. 

***

Nyitókép: Hussein Faleh / AFP

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2023. augusztus 11. 08:29
Na ugye..Ferde hajlamúak..:)
szarvas-2
2023. augusztus 11. 06:55
Lassan buzinak fogják nevezni az illetőket.
Akitlosz
2023. augusztus 10. 23:55
"A gender szót is tiltja a rendelet" Olyan szó nincsen is. Sem az iráni, sem a magyar nyelvben. A Mandiner rendre olyan szavakat használ a cikkeiben, amelyeket maga sem ért és ezért képtelen magyarul megfogalmazni. A gender szót azért találta fel egy buzeráns zsidó akkor még csak ügyvéd Amerikában, mert utálta a szex szót. A Mandiner meg lelkesen csápol neki. Már meghalt, arról is beszámolt a Mandiner.
Akitlosz
2023. augusztus 10. 23:51
Nagyon helyes. A homoszexualitás/heteroszexualitást dumát egy buzeráns találta ki. Arra megy ki, hogy a többség is a buzeránsok rétegnyelvének a szóhasználatát vegye át. A korábban pozitív tartalmú szavakat pedig új, buzeráns jelentéssel látják el. Lásd pl. házasság, meleg, szivárvány stb. Aki nem hajlandó az ő szavaikat használni, ő "homofób" vagy még rosszabb. A többségi társadalom pedig nem mer, nem tud ellenállni nekik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!