Hollandiában turistahajókon helyeznek el menedékkérőket

2023. augusztus 09. 18:09

„Ez nem üdülőhely, hanem szállás, más befogadóhelyek hiányában” – emelték ki.

2023. augusztus 09. 18:09
Canals in Amsterdam like Amstel with typical traditional old dutch architecture houses illuminated and houseboats in the evening and night with beautiful water reflections and city lights, Holland, Netherlands.

A menedékszállásokon kialakult helyhiány miatt Hollandiában turistahajókon helyeznek el menedékkérőket.

A holland bevándorlási hatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint az Ocean Majesty turistahajó szerdára virradóra kikötött az Amszterdamtól 30 kilométerre nyugatra található Velsen kikötőjében. Augusztus végétől mintegy 300 embert terveznek ideiglenesen elhelyezni a fedélzetén.

A hatóságok hangsúlyozták, hogy olyan menedékkérőkről van szó, akik rendelkeznek tartózkodási engedéllyel és lakhatásra várnak.

A csaknem ötven éves Ocean Majesty mintegy 135 méter hosszú tengerjáró. A holland illetékes felhívta a figyelmet arra, hogy a hajón a luxuslétesítményeket, így például a medencéket, bárokat és butikokat bezárták.

Ez nem üdülőhely, hanem szállás, más befogadóhelyek hiányában”

– emelte ki.

A hajó a tervek szerint 2024 végéig marad Velsen kikötőjében. A jóval nagyobb, mintegy 200 méteres és 12 emeletes Silja Europe jelenleg Rotterdam kikötőjében horgonyoz. A hibrid komp- és turistahajó júliustól mintegy 1200 menedékkérőnek nyújt átmeneti szállást. A luxuslétesítményeket ezen is zárva tartják.

Hollandiában nagy helyhiány van a befogadóközpontokban. Számos bevándorló, annak ellenére, hogy tartózkodási engedélyt kapott, kénytelen szükségszálláson maradni, mert nincs elegendő szociális lakás az országban. Ebből fakadóan az újonnan érkező migránsok számára sincs elegendő hely. A kormány ezért az önkormányzatokat bízta meg azzal, hogy próbáljanak áthidaló megoldást találni a problémára.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

A nyitókép illusztráció. Fotó. NICOLAS ECONOMOU / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolt
2023. augusztus 15. 18:31
Nem értem ,hogy tudnak meglenni 500 fő/km2 en. 4x nagyobb fogyaszats környezeti ártalom a 4* több fogyasztó miatt... Mi a cél a németeknél is megdupláznák a fogyasztást? Lehet gazdaságilag van alapja,de se tàrsadalmilag,sem klimaügyileg nem járható. Szerintem
EX_Terminator
2023. augusztus 10. 01:01
akar valaki torpedót játszani?
Player1
2023. augusztus 09. 20:40
Miért, a börtönök megteltek?
Uztu
2023. augusztus 09. 20:38
Nevetnék ha ezek a hollandok nem ide, magyarországra költöznének és hizzák magukkal ezt az elmebajt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!