Uniós statisztika: Magyarország a negyedik gazdaságilag legaktívabb tagállam

2023. augusztus 05. 12:09

A felmérés kimutatta azt is: az unió lakosságának 18 százaléka inaktív, tehát olyan polgár, aki sem az oktatásban, sem a munkaerőpiacon nem jelenik meg.

2023. augusztus 05. 12:09
null

Érdekes képet rajzolt fel helyzetéről az Európai Unió Statisztikai Hivatalának (Eurostat) július elején publikált adatai. Ezen adatok azt mutatják, hogy az unió lakosságának 18 százaléka inaktív, tehát olyan polgár, aki sem az oktatásban, sem a munkaerőpiacon nem jelenik meg. Azonban az arányok országonként eltérnek.

Az eredmények

Az idei első negyedéves statisztika alapján a 15–64 év közöttiek körében tízből valamivel több, mint nyolc ember volt jelen a munkaerőpiacon a vizsgált időszakban (81,8 százalék). Közülük 76,7 százalék számít foglalkoztatottnak, míg 5,1 százalékuk regisztrált munkanélkülinek. Viszont ebből az is kiderül, hogy 18,2 százalékuk kívül esik az EU munkaerőpiacán.

A tagállamok között is megoszlik az arány. 

A legrosszabb helyzet Romániában mutatkozik, ahol 25,8 százalék a munkaerőpiacon kívül esők aránya. 

Szintén tragikus képet fest ez az arány Olaszországban (25,6 százalék), Görögországban (22,8 százalék), Horvátországban (21,8 százalék), valamint Belgiumban (19,6 százalék).

A jó példák

Nagyon jó a helyzet viszont Svédországban (8,3 százalék), Észtországban (12,3 százalék), valamint Csehországban (13,6 százalék).

Hazánk szintén majdnem felkerült a dobogóra,

hiszen nálunk ez az arány 13,9 százalék.

Nyitókép: MTI / Rosta Tibor

 

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ez D-dúr és e-moll
2023. augusztus 05. 20:59
"figyelő4322 2023. augusztus 05. 20:13 ---> Ez D-dúr és e-moll, ma, 13:07 '...a választónak nem kötelessége két rossz közül választani...' Csakhogy a politika, a választás nem így működik. Nincs olyan, hogy tökéletes párt vagy politikus. Amerókában pl. már szinte közmondássá vált a politológia egyik sarkalatos tétele: egy választáson SOHA nem egy jó és rossz között lehet választani. A választás MINDIG egy rossz és egy még rosszabb között van!" Én nem így gondolkozom. Hanem így: https://magyarido.blog.hu/2021/12/31/2022_ele
figyelő4322
2023. augusztus 05. 20:13
Ez D-dúr és e-moll, ma, 13:07 "...a választónak nem kötelessége két rossz közül választani..." Csakhogy a politika, a választás nem így működik. Nincs olyan, hogy tökéletes párt vagy politikus. Amerókában pl. már szinte közmondássá vált a politológia egyik sarkalatos tétele: egy választáson SOHA nem egy jó és rossz között lehet választani. A választás MINDIG egy rossz és egy még rosszabb között van! Ez a magyarországi demokráciában sincs másként. A nép most már több választási cikluson keresztül Fideszt választja meg, mert abban bíznak legjobban a választók. Hiszen a Fidesz sem perfekt, de mégis jutalmazzák az emberek, mert Orbán Viktor pártja áll legközelebb a normalításhoz! (A 2020-as USA választást én nem hívnám a 'demokrácia csúcsának érthető okokból...)
falcatus-2
2023. augusztus 05. 19:17
Egy éjszakai kokós, aki időnként kakukkosóra vezérkari főnöknek is képzeli magát (itt lejjebb makogta):Triplája a magyar infláció az EU-átlagnak, majdnem kétszerese a második legrosszabbnak. Christine Lagarde,Európai Központi Bank elnöke: A mostani kiugróan magas európai inflációért a klímaváltozás okolható! Országos Meteorológiai Szolgálat: Magyarországot a klímaváltozás kétszer jobban sújtja, mint az EU más országait. Van még kérdés balfácánok?
Ez D-dúr és e-moll
2023. augusztus 05. 19:07
"Karvaly ---> Ez D-dúr és e-moll 2023. augusztus 05. 17:13: Egy mágikus dolog révén tudom, hogy mivel ért egyet, és mivel nem D-dúr: elolvasom a hozzászólásait. Jó pár dolog van, amiben nem értek egyet a kormánnyal. A tragikus az, hogy az alternatíva viszont minden szempontból sokkal rosszabb." Ha te kétszázegynehány kommentjéből tudod D-dúrról, hogy mindenről is mit gondol, akkor te egy nagyon zseniális figura vagy --- vagy éppen ellenkezőleg. Ami pedig az alternatívákat illeti: egy választónak nem kötelessége két rossz közül választani, mondhatja azt is, hogy én ezekből nem kérek. Gondolj bele, ugyan mi ösztönözné a politikusokat a tisztességes, értelmes és hatékony cselekvésre, ha elég volna a szavazóiknak, ha kevésbé rosszak?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!