Financial Times: Ausztria szokatlanul szoros kapcsolatot ápol Oroszországgal!

2023. augusztus 28. 18:15

A szerző szerint az 1955-ös függetlenedés óta három alapvető problémával küzdenek az osztrákok.

2023. augusztus 28. 18:15

A cikk szerzője, Tony Barber arról értekezik, mi okozhatja, hogy az osztrák demokrácia bizonyos szempontból rendellenesnek számít Európában. Bár az újságíró hangsúlyozza, Ausztria azért nem egy „orbáni Magyarország”, vagyis tehetős, sokszínű, szabad választásokkal és független igazságszolgáltatással rendelkezik. 1955-ös függetlenedése óta viszont folyamatosan jelen van három probléma, amit azóta sem tudott levetkőzni.

 

Egyrészt a korrupció a politikában, az üzleti életben és a közigazgatásban, másrészt a szélsőjobboldalinak mondott Szabadságpárt folyamatos jelenléte, harmadrészt pedig a túl szoros kapcsolat Oroszországgal. 

 

Barber szerint Sebastian Kurz működése jó példa ezekre a problémákra. Az egykori kancellár ugyanis azzal akarta semlegesíteni a szélsőjobbot, hogy átvette annak bizonyos követeléseit, egészen addig, amíg azok nem fenyegetik az ország brüsszeli megítélését. Szerinte ugyanakkor Kurz botrányai az FPÖ malmára hajtották a vizet, mivel sokan kiábrándultak a Néppártból és a szociáldemokratákból is.

Nyitókép: Getty Images/holgs

 

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HunCsz
2023. augusztus 29. 10:21
Szive joga. Jól teszi Vagy még sincs szabadság és demokrácia?
nitsahon
2023. augusztus 29. 09:45
És ???
vapepe
2023. augusztus 29. 09:08
Egy belterjes, közös egyetemen összekovácsolt, korrupt politikai elit által irányított ország újságírója minősíti más ország korrupcióját? A sajátjához mit szól? Az osztrákok meg nincsenek úgy a ruszkik hátsófelébe bújva, mint ők az amcsikéba. Akkor ki kit irányít?
Ata
2023. augusztus 29. 08:57
Olvassunk sorok között... Tehát: Ausztria még saját érdekeit nézi, igaz nem veri nagydobra, mint Orbán. Ezeket a németül beszélő keletieket még nem sikerült bedarálni, mint a nyugatiakat, még szorult beléjük egy kis hazaszeretet, valamit tenni kell.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!