A ZDF szerzője pánikol, szerinte „Orbán könyvüldözésétől” hangos Európa

2023. augusztus 07. 13:27

A törvény alapvetően megtiltja, hogy a világirodalom számos klasszikusát fiataloknak árulják – állítja a ZDF.

2023. augusztus 07. 13:27

Magyarországon a fiatalok egy ideje már nem férhetnek hozzá olyan termékekhez, amelyekben megjelenik a homoszexualitás: filmek, színházi előadások, könyvek – mindenhol figyelmeztetés és büntetéstől való félelem – olvasható a ZDF oldalán megjelent véleménycikkben. Mint ahogy a szerző írja, most a budapesti Líra könyvesboltnak kell rekordösszegű, 32 ezer eurós bírságot fizetnie, mert védőfólia nélkül árultak egy tini képregényt. Magyarországon a hatóságok szerint a képregény veszélyt jelent a fiatalokra: Nick és Charlie ugyanis egymásba szeretnek – jegyzi meg a szerző. Homérosz, Shakespeare, Oscar Wilde – 

a törvény alapvetően megtiltja, hogy a világirodalom számos klasszikusát fiataloknak árulják

 – teszi hozzá. 

Orbán Viktor könyvüldözése Európa-szerte felháborodást kelt, 

és a Német Könyvkiadók Egyesülete is elborzadva reagált – írja a szerző. 

Úgy gondolom, hogy ez botrány és égbekiáltó ellentmondása azoknak az értékeknek, amelyeknek össze kellene kötniük az európai tagállamokat” – mondta Michael Lemling az Egyesülettől. Lemling szerint az EU-nak egyértelműen állást kell foglalnia ebben a kérdésben. Németországban pedig szolidaritást kell vállalni „ezzel a könyvesbolthálózattal és a magyarországi civil társadalom ellenállásával” – követelte Lemling. 

Az Európai Bizottság és 15 másik ország, köztük Németország és Franciaország, az Európai Bíróság elé vitte Magyarországot diszkrimináció, az alapvető jogok megsértése és a piac szabadságába való beavatkozás miatt – zárja írását. 

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI/MTVA/Róka László

 

 

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2023. szeptember 08. 17:44
Mondja meg melyik könyvesboltban tiltják Homéroszt, Shakespeare-t, vagy Oscar Wildet, (bár ez utóbbi nem mondható klasszikusnak)
vamonos
2023. augusztus 10. 23:42
Mutassanak egy 18 év alattit, aki Homérosz, Shakespeare, Oscar Wilde műveit olvassa. 😂
nyugalom
2023. augusztus 08. 09:16
Aljas hazug!
Agricola
2023. augusztus 08. 09:01
Egyik magyarországi újságírói szervezetünk etikai kódexe kimondja: "Az újságíró és szerkesztő írásban, online alkotásban, műsorban szándékosan vagy gondatlanságból valótlanságot nem állíthat, köteles a tényeket és adatokat az adott helyzetben elvárható gondossággal ellenőrizni." Wolf-Christian Ulrich azt írja: Homeros, Shakespeare, Oscar Wilde: A törvény alapvetően tiltja a világirodalom nagyszámú klasszikusának a fiataloknak való eladását. Honnan veszi ezt? Melyik magyar könyvesboltot bírságolták meg azért, mert a világirodalom nagyszámú klasszikusát fóliázás nélkül árulta? Wolf-Christian Ulrichnak nincsen etikai kódexe, amibe belelapozhatna, vagy ha van akkor neki még le van fóliázva?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!