Német ifjúsági könyvkiadók tiltakoznak a magyar gyerekvédelmi törvény ellen – szerintük „megengedhetetlen ilyen módon indexre tenni a homoszexualitást”

2023. július 29. 16:40

A német ifjúsági könyvkiadók egyesületének több mint száz tagja együttesen tiltakozik az ellen, hogy Magyarországon „a gyermekvédelminek elkeresztelt törvény” alapján „cenzúráznak” bizonyos könyveket.

2023. július 29. 16:40
null

A német ifjúsági könyvkiadók egyesületének több mint száz tagja közleményben tiltakozik az ellen, hogy Magyarországon „a gyermekvédelminek elkeresztelt törvény” alapján „cenzúráznak” bizonyos könyveket –  írja a Süddeutsche Zeitung. Állásfoglalásukban hangsúlyozzák: megengedhetetlen ilyen módon indexre tenni a homoszexualitást, miközben Magyarország az unió – mint értékközösség – egyik tagállama.

A közleményben konkrét esetre is utalnak. Mint ismeretes, a Fővárosi Kormányhivatal 12 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki néhány hete a Líra Kereskedelmi Kft.-vel szemben, miután kiderült, hogy a cég nem megfelelően forgalmazza a Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam (Szívdobbanás) című képregénysorozatot a könyvesboltjaiban. Azaz a homoszexualitás nyílt megjelenítése ellenére a gyermek és ifjúsági irodalom körébe sorolt könyvek közt helyezték el, és ott sem a kívánt zárt csomagolásban.

A mű ugyanakkor elnyerte a német könyvszakma egyik legfontosabb díját, 

az év egyik legszebb szerelmes történetét” Németországban 14 éves kortól ajánlják.

A magyar gyermekvédelmi törvény mások mellett kimondja: „A születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő, gyermekeknek szóló termék a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható." A rendelet alkalmazása szempontjából gyermeknek számít minden 18 év alatti személy.  

Az Európai Bizottság és 15 kormány panaszt emelt a hazai jogszabály miatt. 

Nyitókép: Twitter

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alenka
2023. augusztus 10. 19:58
Nekem mindegy, az összes német lehet buzi,csak nálunk ne terjedjen,egészséges fiatalok a természetes világ alakítoi: nem a buzzancs,korcs emberi utanzatok..a buzi váha az élettel,hogy nem valaki más ...akkor hoppá: pusztuljon...
bokrosbirka
2023. július 30. 11:13
Mi közötök van nektek hozzá, elkorcsosult buzulmánok?
istvanpeter
2023. július 30. 11:00
Jó, de a közoktatásból a heteroszex és a pornográfia is ki van tiltva, s ráadásul a nemi aberrációk nem is a szex, hanem az elmebaj esetei közé tartoznak.
fater0921
2023. július 30. 10:27
És ki nem szarja le, mi ellen tiltakoznak a mocsodékok?????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!