Lengyelország katonai kontingenst küld a vilniusi NATO-csúcs védelmére

2023. június 29. 21:27

A hamarosan Litvániába küldendő kontingens gyakorlatoztatási feladatokat lát el, és a NATO-csúcs védelmének megerősítésével összefüggő feladatokat is teljesít.

2023. június 29. 21:27
null

Lengyelország különleges erőinek egyik kontingensét átvezényli a szomszédos Litvániába, hogy segítse a júliusban Vilniusban tartandó NATO-csúcstalálkozó biztonságának garantálását – jelentette be csütörtökön Jacek Siewiera, a varsói államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Iroda (BBN) főnöke.

Jacek Siewiera azt követően nyilatkozott újságíróknak, hogy Andrzej Duda lengyel elnök kezdeményezésére csütörtök este a BBN székhelyén a lengyel külügyi és nemzetvédelmi tárca vezetőinek részvételével

a vilniusi csúcs előkészületeiről tartottak megbeszélést. 

A hamarosan Litvániába küldendő kontingens gyakorlatoztatási feladatokat lát el, és a NATO-csúcs védelmének megerősítésével összefüggő feladatokat is teljesít – mondta el Siewiera Andrzej Duda külföldön folytatott megbeszéléseire hivatkozva.    

A kontingens létszámáról a BBN főnöke nem tett említést. Ugyanakkor elmondta: a katonák légiszállítási eszközök, helikopterek, drónelhárító rendszerek felhasználásával látják majd el feladataikat.  Közölte: a misszió megvalósítását jóváhagyta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter is. A NATO csúcstalálkozóját július 11-én és 12-én tartják meg a litván fővárosban.

***

Fotó: MTI/EPA/PAP/Darek Delmanowicz (illusztráció)

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
herden100
2023. június 30. 09:19
https://m.youtube.com/watch?v=17uw3tLpovk&pp=CkkIERAIQhdpbi1lWkoyVEtzQ1U3X1VQdVltTzBBTYoDKSADKAIwBjgIShMInYCI7bfq_wIVQMq7CB25hAM6UgYIBTABWAFoAXAV
Obsitos Technikus
2023. június 30. 07:59
A lengyelek katonákat küldenek, mi védjük a légterüket, a balti csivavák mit csinálnak? Ebédet főznek legalább, vagy azt is a Gundelból kell hozatni?
zuriktodor
2023. június 30. 07:57
Nyilván a ruszki mellé kell szervezni az ilyen seggmutogatást. Azt felejtik el ezek a tetvek, ha a ruszkikkal kiprovokálnak egy háborút, abban nem a német meg francia fog dögleni, hanem mi, közép-európaiak. És teljesen értelmetlenül.
pollip
2023. június 30. 04:59
A korrupciós botrányt milyen jól sikerült elsimítani! A NATO -nak sem csípi a szemét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!