Így befolyásolhatta a brazil elnökválasztást az USA

2023. június 27. 06:30

Ismerős?

2023. június 27. 06:30
null

„Az, hogy a választást nem kérdőjelezték meg komolyan, a brazil demokratikus intézmények erejét bizonyítja.  De ez részben annak a csendes, egy éven át tartó nyomásgyakorlási kampánynak is köszönhető, amelyet az amerikai kormány folytatott, amelyről nem sokan számoltak be” – írja legújabb, az októberi brazil elnökválasztásról szóló tényfeltáró cikkében a Financial TImes.

A lap szerint az amerikaiak két üzenetet vertek a voksolást éppencsak elvesztő Jair Bolsonaro és a mozgolódó brazil tábornokok fejébe: az egyik, hogy Washington semleges volt a választási eredményt illetően, de nem tűrte, hogy a magát a választás lebonyolítását, vagy az eredményt megkérdőjelezzék.

A brit lap hat, az erőfeszítésekben részt vevő volt vagy jelenlegi amerikai tisztviselővel, valamint több brazil intézményi kulcsfigurával beszélt, hogy összerakja a történetet arról, hogy

a Biden-kormányzat hogyan folytatott a szavazás előtti hónapokban „nagyon szokatlan” kampányt Dél-Amerika legnagyobb országában.

Az USA beavatkozását feltehetőleg a 2021. január 6-i capitoliumi események motiválták. A lap szerint az a kérdés, hogy a beavatkozás mennyire befolyásolta az eredményeket, és mennyiben mehetett volna más irányba az ország történelme nélküle, mindenesetre jól mutatja, hogy a sokszor erőtlennek beállított Biden-adminisztráció a sok amerikai kudarc ( például Kubában, Nicaraguában, vagy éppen Brazíliában 1964-ben) és a rossz történelmi tapasztalatok ellenére nem fél használni erejét a latin-amerikai régióban.

Nyitókép: Facebook

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. június 29. 09:59
Már azt is..nahát..gondolom,Gyuri bácsi..meg Brüsszel..meg a háttérhatalom..Bruhaha
szemlelo
2023. június 27. 14:53
A Monroe-elv még mindig érvényes.
Töki
2023. június 27. 09:37
Ezen nem csodálkozok! USA = Bukott Angyal!
MaBaker
2023. június 27. 09:12
"fantasztikus" "cikk"... Ennyire képes a mandi. Utólag, név nélkül, 4 sovány bekezdés. Amikor az emberiség történelmének legnagyobb tüntetései zajlottak épp Brazíliában az elcsalt választás miatt, néma csend honolt az ügyben ezen a portálon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!