Ivan Krastev: Az ukránok nem Supermanek, amit az ország átél, az szörnyű

2023. április 19. 17:14

A Kelet-Európa szakértő szerint tévhit az az európai alapállás, hogy Ukrajna nem veszíthet.

2023. április 19. 17:14
null

A neves Kelet-Európa-szakértővel, Ivan Krastevvel készített interjút a Die Welt. A szakember úgy véli, a háború eddigi 14. hónapja alatt több olyan dolgot is megtudtunk Oroszországról, amelyekre 2022. február 24-én nem számítottunk. Például arra, hogy 

képesek egy ilyen támadás végrehajtására.

Ez ellentmondott azoknak a feltételezéseknek, amelyekre az európai projekt épül: hogy a gazdasági kölcsönös függőség garantálja a biztonságot, a katonai erő már nem releváns, és őrültnek kell lenni ahhoz, hogy megtámadjuk a szomszédunkat. Szerinte ez volt az, ami miatt olyan nehéz volt megértenünk, hogy mi is történt valójában, nem pedig az intelligencia hiánya vagy az orosz vezetés erényeibe vetett hit.

Ukrán hazafiság

A szakember szerint a második, nagyobb meglepetést az ukránok okozták, hiszen

még az amerikaiak sem számítottak arra, hogy az ukránok ilyen hatékonyan megvédik magukat,

nemhogy az európaiak, akik a gyenge intézmények és a korrupció prizmáján keresztül tekintettek Ukrajnára. Ami pedig talán a legmeglepőbb volt, az a hazafiság ereje, és hogy az ukránokban nemcsak az akarat, hanem az ellenállás képessége is megvolt. „Mára az inga a másik irányba lendült: egy évvel ezelőtt még meg voltunk győződve arról, hogy az orosz hadsereg szétzúzza az ukrán hadsereget” – fogalmazott.

Krastev szerint tévhit az, hogy az ukránok nem veszíthetnek, és hogy a bombázás és a halál egyáltalán nem érinti őket. Szerinte úgy kezeljük őket, mintha superman-ek lennének. „Ez veszélyes fejlemény, mert a pusztítás, amit az ország átél, szörnyű. Hétmillió ember hagyta el az országot, főleg nők és gyerekek, a válási arány növekszik, a fronton lévők és a civil lakosság közötti feszültségek egyre nőnek” – fogalmazott Krastev.

Nyitókép: MTI/EPA/Oleg Petraszjuk

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2023. április 19. 23:09
Na ugye..fotel forradalmárok..:)
robogo72
2023. április 19. 22:43
.
EX - Terminátor
2023. április 19. 22:00
Itt nem arról van szó, hogy nem veszíthet mert legyőzhetetlen, hanem arról hogy megengedhetetlen hogy veszítsenek.
B_kanya
2023. április 19. 20:00
"Hétmillió ember hagyta el az országot," Tizenhét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!