Lavrov: A grúziai események nagyon emlékeztetnek a 2014-es Majdanhoz

2023. március 10. 16:40

Szerinte a civil szervezetekről szóló törvény „csak csak ürügy volt arra, hogy megkíséreljék a kormány erőszakos leváltását”.

2023. március 10. 16:40
null

A Tbilisziben zajló események nagyon emlékeztetnek a 2014-es kijevi fordulatra – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken az orosz Pervij Kanal tévécsatorna Bolsaja Igra (Nagy Játszma) című műsorában.

Lavrov szerint mindkét esetben kívülről vezényelték az események menetét.

Párhuzamot vont a megdöntött hatalmú ukrán elnök, Viktor Janukovics és a jelenlegi georgiai kormány gazdaságpolitikája között. Úgy vélekedett, Tbiliszi nem oroszbarátságból nem csatlakozik a Moszkva elleni szankciókhoz, hanem mert az Oroszországgal folytatott kereskedelemből származik külkereskedelmi bevételeinek oroszlánrésze, most pedig nemzeti érdekek feláldozására kényszerítik.

A hasonlóság

Semmi kétség, hogy a törvény azon civil szervezetek nyilvántartásba vételéről, amelyek költségvetésük 20 százalékát külföldi finanszírozásból kapják, csak ürügy volt arra, hogy megkíséreljék a kormány erőszakos leváltását” – mondta.

Szergej Lavrov felhívta a figyelmet arra, hogy az időközben visszavont törvénytervezet elhalványul ahhoz képest, ahogyan a nonprofit szervezeteket szabályozzák az Egyesült Államokban, Franciaországban, Indiában, Izraelben.

Képmutatásnak minősítette Josep Borrell európai uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő szerdai kijelentését, miszerint a georgiai törvénytervezet ellentmondott az európai értékeknek, és gátat szabott a kaukázusi ország EU-csatlakozásának, mert, mint mondta, több európai országban ebben a témában szigorúbb a vonatkozó szabályozás.

Továbbra sem jobb a helyzet

Rámutatott, hogy az ellenzék annak ellenére is folytatja az utcai megmozdulásokat, most már a kormány távozását követelve, hogy a törvénytervezetet ejtették és mintegy 170 őrizetbe vett tüntetőt szabadon engedtek, noha egy részük bizonyíthatóan erőszakcselekményt követett el.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Nyugat kettős mércét alkalmaz a georgiai és a moldovai tüntetések ügyében,

bátorítva az előbbiek és bírálva az utóbbiak részvevőit. Ennek okát abban látta, hogy amíg a georgiai ellenzék a nyugati érdekeket képviseli, addig a moldovai nem. Lavrov szerint az Oroszországgal szomszédos országoknak le kell vonniuk a következtetést, hogy milyen veszélyeket rejt az a politikai irányvonal, amely az Egyesült Államokkal a „felelősség zónájában” való elköteleződéssel jár.

(MTI)

***

***

Nyitókép: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Sputnik via AFP

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
letsgobrandon
2023. március 10. 20:14
Nagyon diplomatikus A VAK IS LÁTJA , HOGY EZ UGYANAZ
LancelotDuLac
2023. március 10. 18:59
Lavrov egy paranoiás fasz.
Lajoss
2023. március 10. 18:58
A kurva anyádat,kedves Lavór elvtárs..
istvanpeter
2023. március 10. 18:54
Hát végül is, ez a taktika Ukrajnában már nagyon bejött és a ráfordított hatmilliárd dollár szépen megtérül. Persze Grúzia egy kisebb súlyú ország, de egy feszültséggócnak nagyon megfelel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!