Hadrendből kivont svájci Leopardok iránt érdeklődik a német kormány

2023. március 03. 13:12

Részben így pótolnák a németek azokat a harcjárműveket, amelyeket Ukrajnának küldenek.

2023. március 03. 13:12
null

Németország azt kérte Svájctól, hogy a harckocsik egy részét magának a gyártónak, a Rheinmetallnak adják el, mert a felújított harckocsikkal a NATO és az Európai Unió tagállamainak fegyverzetében tapasztalható hiányosságokat kívánják pótolni. Németország, Lengyelország, Portugália, Finnország és Svédország már korábban bejelentette, hogy Leopard harckocsikat küld Kijevnek az orosz támadás elleni védekezéshez. 

A svájci védelmi minisztérium (VBS) a Reuters hírügynökség megkeresésére pénteken közölte, hogy Boris Pistorius német védelmi miniszter és Robert Habeck német gazdasági miniszter február 23-án közös levélben fordult Viola Amherd svájci védelmi miniszterhez segítségért.  Berlin az adásvétel jóváhagyását kérte Berntől, ugyanakkor megígérte, hogy a kapott tankokat nem adja át Ukrajnának. Ezt a svájci védelmi minisztérium szóvivője is megerősítette. Svájcban a semlegesség történelmi hagyományai miatt törvény tiltja, hogy az ország fegyvert exportáljon konfliktusövezetekbe.

Amherd március elsejei válaszlevelében közölte német kollégáival, hogy ehhez a parlament jóváhagyása szükséges, mert a parlamentnek meg kell szavaznia a harckocsik kivonását a szolgálatból. „A parlamentben már tárgyalnak róla” – közölte a VBS szóvivője. 

A svájci hadseregnek jelenleg 230 Leopard 2 típusú harckocsija van, melyből 134 áll szolgálatban, 96 pedig raktárban áll. Azt egyelőre nem tudni, Németország hány harckocsit vásárolna. Bern korábban már megtiltotta Németországnak, Spanyolországnak és Dániának is, hogy az általuk vásárolt svájci gyártmányú lőszert Ukrajnába exportálják.

(MTI)

***

Nyitókép: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / AFP

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DonCiccio
2023. március 03. 17:07
És mégis mihez kezdenének a svájci, hadrendből már kivont cuccokkal? Nooormáális ???
csulak
2023. március 03. 15:42
ezek is az ukriknak mennek
Camael
2023. március 03. 15:01
ha a leopárdok meg vannak tankolva, akkor engem is érdekelnének
Upuaut
2023. március 03. 14:52
Fizessenek csak a németek! Azt nem értem, Svájcnak minek annyi harckocsi? Az meg , hogy nem exportálnak fegyvert válságövezetbe, képmutatás. Előtte azért esetenként felfegyverzik a későbbi válságövezeteket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!