The Economist: Orbán még mindig Oroszországot dicséri, de a populizmus lufija leereszthető

2023. február 03. 10:14

A lap szerint a migránsok, a melegek és a globalizáció ellen fellépő populisták felemelkedése megrázta az országokat Svédországtól Görögországig.

2023. február 03. 10:14
null

Petr Pavel új cseh elnök győzelme lelkesíti azokat az európaiakat, akik attól tartanak, hogy a populizmus megállíthatatlan erővé vált a kontinensen, pedig ez csak egy választás egy közepes méretű európai országban – olvasható a The Economist cikkében. A lap szerint az ezredforduló óta, de különösen 2015-től kezdve a posztfasiszta peremvidék és a még mindig marxista jelöltek a szélekről a centrumba kerültek.

„A populizmus lufija leereszthető”

Azt írják: a migránsok, a melegek, a globalizáció, a modernitás ellen fellépő populisták felemelkedése megrázta az országokat Svédországtól Olaszországig, Dániáig és Görögországig. Olyan helyeken, mint Lengyelország, Magyarország és legutóbb Olaszország, a kívülállóknak sikerült érvényesülnie. De a cseh eredmény azt mutatja, hogy a populizmus buborékja leereszthető.

A populisták több okból is ellenszéllel néznek szembe.

Az egyik az ukrajnai háború, amely beszennyezte Vlagyimir Putyint, azt a politikust, akit sok európai populista a legnagyobb becsben tartott. Emiatt sérült egy szövetség is: Lengyelország és Magyarország között, amelynek „illiberális demokrata” miniszterelnöke, Orbán Viktor még mindig Oroszországot dicséri.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2023. február 04. 10:52
Ezek szerint van a jó meg a rossz globalizmus. Jó az, ami jó az angszocnak
tetx
2023. február 03. 19:21
Épp az indexen olvastam a csehek jó részének fingja nincs a politikusaikról, akit ismernek azokat is inkább elutasítják. Ennyit a reménysugárról...
Oldalkosár
2023. február 03. 16:54
"""...és a még mindig marxista jelöltek a szélekről a centrumba kerültek." Látjuk, tapasztaljuk. De maradtak marxisták, tehát a populizmus lufija - már ha a populistákat nem kizárólag a képzelt vagy valódi szélsőjobbal azonosítjuk - valóban leereszthető? A valódi populisták egyre csak terjengenek, a valódi lufi egyre csak dagad, bajt hozva Európára. Ezt látjuk a kommunisztikus birodalmi törekvések, az elhibádzott brüsszeli döntések, a szankciók, a megengedő migránspolitika és a genderpropaganda erőltetése közepette.
fabulon a bőre őre
2023. február 03. 14:58
Sietni kell, amíg megszolgálhatja valamivel a baksist az economist. Kamugelivel csinálta a 2021. májusi riportot, akit légkalapáccsal rajzolt meg a remegő Orbán-szobor posztamensének tövében, előtte átszakítva a migránskerítés alját, ami körbekerítette a szobrot. "Aki ki fogja borítani Orbánt Magyarországról..." Az nem volt zavaró, hogy 2018-ban már elbukott egyszer 12 %-kal. Vesztes csapaton ne változtass!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!