Sorra jelentik be az „elfelejtett ajándékaikat” az EP-képviselők a brüsszeli korrupciós botrány után

2023. február 20. 08:39

A román Cristian-Silviu Bușoi jelentése több mint ezer napot késett.

2023. február 20. 08:39
null

Az Európai Parlament mintegy 53 képviselője sértette meg a magatartási kódexet azzal, hogy „késve számolt be a kapott ajándékokról” – írta az Index.

A lap arról számol be, hogy az európai parlamenti képviselők a korrupciós botrány után kirobbanása után „serényen próbálják bepótolni lemaradásukat, és sorra jelentik be ajándékba kapott utazásaikat: többek között Katartól”.

Ahogy fogalmaznak, „a feledékeny képviselők” egyike a román, jobbközép beállítottságú Cristian-Silviu Bușoi, aki 2019 és 2021 között a mára már felszámolt, Katarral baráti uniós társaság elnöke volt.

Az Index Bușoi hivatala kapcsán idézi az EUobservernek küldött emailt, amelyből kiderült, „a világjárvány miatt bevezetett korlátozások miatt, nem utolsósorban az ipari, kutatási és energiaügyi bizottság nagyhatalmú elnökeként végzett elfoglalt munkájára való tekintettel a társaság nem volt aktív”.

„Felhívjuk továbbá a figyelmet arra, hogy nem kapott készpénzt, ajándékot, támogatást, és más módon sem volt érintett, amit be kellene jelentenie a baráti társaság elnöki megbízatása előtt, alatt és után, illetve a tagságának ideje előtt és alatt” – olvasható az emailben.

A képviselő egy héttel később mégis azt nyilatkozta: Katar finanszírozta business osztályú repülőjegyét, valamint négy éjszakát a dohai Ritz Carlton szállodában, 2020 februárjában. Az irodája egyelőre nem válaszolt, amikor az ellentmondás magyarázatára kérték – hívta fel a figyelmet a lap.

Több mint ezer napos késés

Ismertették, hogy

a szabályozás szerint az európai parlamenti képviselőknek be kell jelenteniük minden olyan, harmadik fél által szervezett eseményt, amikor utazásukat és elszállásolásukat más fizeti.

A nyilatkozatok beadásának határideje a rendezvényen való részvétel utolsó napját követő hónap utolsó napja. A román Cristian-Silviu Bușoi jelentése ennek értelmében azonban több mint ezer napot késett –mutattak rá a cikkben.

A korrupciós botrány kirobbanása óta eltelt két hónapban több mint száz nyilatkozatot nyújtottak be – olvasható a Transparency International EU brüsszeli székhelyű civil szervezetének összegzésében. A dokumentumból az is kiderült, hogy a kötelező nyilatkozatok kétharmadát késve adták be – idézte az Index.

A brüsszeli korrupciós botrány kirobbanása után előzetes letartóztatásba került mások mellett az Európai Parlament egyik volt alelnöke, akinek az otthonában készpénzzel teli táskát rejtegettek.

 kirobbanása után előzetes letartóztatásba került mások mellett az Európai Parlament egyik volt alelnöke, akinek az otthonában készpénzzel teli táskát rejtegettek.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Képernyőfotó

***

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CsakNézelődök
2023. március 25. 20:09
„Felhívjuk továbbá a figyelmet arra, hogy nem kapott készpénzt, ajándékot,"................. ez meg mi?
Igazszó
2023. február 20. 13:33
Ezek ítélik el a vétótlan köpcös gecit? Rossz vicc, ursula von der pfizerrel az élen.
Krupp Skya
2023. február 20. 12:38
Dobrev Klára is elfogadott ajándékot Frenktől egy árnyékszéket, melybe rögtön megérkezett az árnyékszéklet, igy egy felavatott árnyékszék lett.
fado
2023. február 20. 12:30
EUgate
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!