Iohannis: Ukrajna találjon gyors megoldást a kisebbségi törvénnyel kapcsolatos aggodalmakra!

2023. január 04. 21:42

A két államfő telefonon beszélt egymással.

2023. január 04. 21:42
null

Klaus Iohannis kifejtette mélységes aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy folytatódnak az orosz támadások az ukrán polgári és más létfontosságú létesítmények ellen, ami háborús bűnnek számít a nemzetközi humanitárius jog értelmében, illetve határozottan elítélte az orosz légi támadásokat, amelyek

Ukrajnát sötétben és hidegben hagyták.

A román elnök felidézte, hogy Románia segítséget nyújtott Ukrajnának az Oroszország indította háború kezdete óta, egyebek mellett az ukrán menekülteket támogatta és elősegítette az ukrán gabonaexportot. Jelezte, hogy Bukarest továbbra is támogatja Ukrajna európai uniós csatlakozását.

Megerősítette, hogy Románia addig fogja segíteni Ukrajnát és az ukrán népet, amíg szükséges. A közlemény szerint Klaus Iohannis részletesen kitért az ukrán kisebbségi törvényre, amellyel kapcsolatban Bukarest és az ukrajnai románok is aggodalmukat és elégedetlenségüket fejezték ki. Iohannis azt kérte, hogy

az ukrán fél találjon gyors megoldást ezekre.

A két elnök egyetértett abban, hogy a két ország külügyminiszterei tárgyaljanak erről a közeljövőben. A román elnöki hivatal közleménye szerint Zelenszkij megköszönte a román félnek a háború kezdete óta nyújtott támogatást. Emellett az ukrajnai román kisebbség helyzetének rendezésével kapcsolatban teljes nyitottságáról biztosította a román felet annak érdekében, hogy az ukrajnai román kisebbség is ugyanolyan jogokkal rendelkezzen, mint amilyeneknek a romániai ukrán kisebbség örvend – olvasható a román elnöki hivatal közleményében.

(MTI)

Nyitókép: Ukrajna elnöki hivatala/AFP

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nyilas Miksa
2023. január 06. 22:04
Nem kéne beszólogatni Európa legnagyobb hadseregének. Inkább melléjük kéne állni. Támogatni mindenben őket, azonnal teljesíteni a követeléseiket.
sorivo4
2023. január 05. 19:55
Ukrajna erre nem tud gyors megoldást találni, mert egy barbár állam, aminek száz-kétszáz évre lenne szüksége a felzárkózásra. Ekkora ugrásra maguktól nem képesek.
Mandolini
2023. január 05. 08:28
Sose higgy az ukrán, a román és a szlovák kormánynak!! Történelem. Ja, a románnak pedig nem érdemes hátat fordítani, mert meglepetés érhet. ( ami nem meglepő)
mokány
2023. január 05. 08:23
Cuius regió , eius relegio . Akié a terület , az povedál .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!