Kezdődik a cseh választás, ők az esélyes jelöltek

2023. január 13. 09:50

A Babiš, a tábornok vagy a professzornő? Zajlik a cseh elnökválasztás első fordulója.

2023. január 13. 09:50
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Köztársaságielnök-választást tartanak Csehországban: a cseheknél a választópolgárok szavaznak az államfő személyéről, aki ötéves ciklusba kezd bele győzelme után. Az elnökök hagyományosan fontos szerepet visznek a cseh politikában, egyfajta stabilizáló tényezőként a gyakori kormányfőcseréken és egyéb politikai válságokon áteső országban.

Václav Havel 1993 és 2003, Václav Klaus 2003 és 2013, míg Milos Zeman 2013 és 2023 között töltötte be a pozíciót, vagyis minden eddigi elnöküket újraválasztották a csehek.

Most viszont új szereplők léptek fel a pástra. Az előzetes közvélemény-kutatási adatok szerint három jelöltnek van esélye megnyerni a kétfordulós elnökválasztást. Az egyikük Andrej Babiš korábbi miniszterelnök és pénzügyminiszter, akit kritikusai populistának címkéznek, bár pártja, az ANO egyébként az európai liberális pártcsalád tagja. Babiš pártja ugyan a legnépszerűbb Csehországban, de a kisebb pártokból álló koalíció legyőzte őt a 2021-es választáson, azóta Petr Fiala jobboldali-liberális kormánya vezeti az országot.

Babiš most elnökként térne vissza Csehország élére

– ha a szavazók úgy döntenek. Van esélye megnyerni az első fordulót, ugyanakkor a második fordulóban az a legvalószínűbb, hogy a két másik jelölt egyike le tudja győzni őt.

Jelentős hír vele kapcsolatban, hogy a napokban a bíróság felmentette őt azon gyanúk alól, hogy több mint egy évtizede a Gólyafészek nevű szabadidőközpont építésekor egyik cége jogosulatlanul szerzett 50 millió koronás (825,5 millió forint) európai uniós támogatást. Andrej Babiš a kezdetektől fogva a személye elleni politikai támadásnak minősítette az ügyet, s azt állította, hogy annak célja az ő eltávolítása a politikából.

És ki a két másik jelölt?

Egyrészt Petr Pavel nyugalmazott tábornok, volt cseh vezérkari főnök, aki a NATO-ban is vezető pozíciót viselt.

A katonából lett politikus rendet és stabilitást ígér,

elkötelezett Csehország európai és NATO-kapcsolatai, a nyugatos orientáció mellett. Kritikusan nyilatkozott Orbán Viktor politikáiról is.

A másik esélyes jelölt pedig Danuše Nerudová közgazdász, a brnói Mendel Egyetem rektornője. Nerudová fiatalságával, friss lendületével kampányol és azzal, hogy

szerinte Csehországnak új, modern jövőképet kell adni,

a jövő felé kell fordulni a múlt vitái helyett.

Mindkét politikus függetlenként indul, viszont mindketten bírják a most kormányzó koalíció jobboldali pártjainak támogatását.

A jelölteket részletesebben a minapi cikkünkben mutattuk be.

 

A Babiš, a tábornok vagy a professzornő - kit választanak a csehek elnöknek?

Csehország köztársasági elnökeként térne vissza a hatalomba Andrej Babiš, aki kormányfőként 2017 és 2021 között vezette az országot. Pártja, az ANO ugyan a liberális európai pártcsalád tagja, de Babišt a kelet-közép-európai populisták között sorolták és címkézték fel a kritikusok.

A legutolsó közvélemény-kutatások szerint a most zajló első fordulóban

vagy Babiš, vagy Pavel fog befutni az első helyen.

Babisnak 26,5 és 30,1 százalék közötti eredményeket mérnek, Pavelnek pedig 24,8 és 29,5 százalék közötti támogatottságot, hol egyikük, hol másikuk áll az első helyen, míg Nerudovát 22-24 százalék választaná.

A második forduló kapcsán született előrejelzések szerint viszont azt mutatják, hogy mind Pavel, mind Nerudová akár 60:40 százalékos arányban győzné le Babišt – hacsak nem produkál a volt miniszterelnök egy nagyon erős hajrát. De az is megtörténhet, hogy Babiš helyett a másik két jelölt jut a második fordulóba, akkor viszont nagyon kiegyenlített küzdelem várható a tábornok és a professzornő között.

Ez azonban még a jövő zenéje – pénteken és szombaton a csehek döntést hoznak arról, kik között dőljön el az elnökség a második fordulóban.

Nyitóképen: Pavel, Nerudová és köztük a távol maradó Babiš helye az elnökjelölti vitán (Michal Cizek / AFP)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
WLaci
2023. január 13. 14:44
Fényévekre vannak tőlünk. Full díszkivilágítás Prágában, a kukásautó is karácsonyi fényben úszik, itt meg már közvilágítás sincs... Szégyen, hogy hová juttatták ezt az országot.
amca
2023. január 13. 11:30
Idióta cseh generális, aki már a 2.vhban légnyomást kapott.
orygabor
2023. január 13. 11:14
Én a három közül a rektornőbe helyezném a bizalmamat.
bunko_jobbos
2023. január 13. 11:08
Nem tudom, végül ki fog nyerni, de biztos, hogy a legundorítóbb, nyálas szar. Fellép a "korrupció" ellen, aranyos, jól nevelt, mondhatnám, hogy a nép szolgája. :-), aki a többségnek megfelel. Persze politikai múltja ne legyen, mert azok már besározódnak addigra. Köszönöm, Istenem, hogy nálunk ilyen nincs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!