Cseh elnökválasztás: Babis alulmaradt, Petr Pavel lesz a következő államfő

2023. január 28. 16:07

A nyugalmazott tábornok 57,8 százalékon áll a szavazatok 98 százalékának megszámlálásakor.

2023. január 28. 16:07
null

A szavazatok 98 százalékának összesítése után Petr Pevel leendő cseh államfő 57,8 százalékos eredménnyel zárhatja a cseh elnökválasztást. Pevel ugyanis eddig 3,19 millió voksot gyűjtött be, ami több, mint amennyit 5 éve Miloš Zeman mostani köztársasági elnök kapott – írja a péntek-szombati cseh elnökválasztás második fordulójáról beszámoló cikkében a felvidéki Újszó.

Az elnökválasztásról

A két héttel ezelőtti első fordulóban a volt kormányfő Andrej Babis, és az egykori NATO-parancsnok, Petr Pavel jutott tovább, de egyiküknek sem sikerült megszerezni a szavazatok 50 százalékát, így pénteken jöhetett a második forduló.

Az adatok szerint a második körben magasabb volt a részvétel, mint két hete, hiszen ezúttal a szavazásra jogosultak 70,2 százaléka voksolt.

Petr Fiala cseh kormányfő hivatalosan is gratulált Petr Pavelnek, s egyben nem leplezte örömét, hogy Andrej Babiš újra kikapott.

A két ellenfél között azonban még nem volt kommunikáció, legalábbis amikor Pavelt megkérdezték arról, hogy Babis gratulált-e már neki, azt mondta: nem tudja, mert nincs meg neki a volt kormányfő telefonszáma.

Nyitókép: Pavel és Babiš (Michal Cizek / AFP) 

Összesen 266 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2023. január 28. 19:39
2021 áprilisban milliárdos támogatást kapott a magyar államtól a cseh miniszterelnök cége. A magyar kormány támogatást nyújtott egy kiskunfélegyházi napraforgómag-feldolgozónak. Az eset érdekessége, hogy a cég Andrej Babis cseh miniszterelnök érdekeltsége, igaz, a holdingját politikai tisztsége alatt most egy vagyonkezelőnél parkoltatja. Az NT Kft. a cseh Agrofert tulajdonában áll, ez Andrej Babis cseh milliárdos vezérvállalkozása...
files32
2023. január 28. 19:34
Ha Babis beszélt mostanában 0rbánnal, akkor nem meglepő a veresége.
manitowoc
2023. január 28. 19:29
A MAGYAROK 86%-A DÖNTÖTT a köztársasági elnök KÖZVETLEN választása mellett, ezért nálunk is közvetlenül kellene választani a köztársasági elnököt. (Ezt MA már tudjuk. Ld.: népszavazás 1990.07.29.)
ericco
2023. január 28. 19:12
"Ja, egyrészt az AB kötelezte a körzethatárok kiegyenlitésére" En nem igy emlekszem. "megszüntette a mindig megjelenő sunyizást a második forduló eltörlésével" Aminek koszonhetoen a Fidesz maga is megszerezte 2010-ben a ketharmadot a Jobbikos jeloltekkel valo sunyizassal. Majd ennek elehtoseget azonnal kziarta, hogy bebetonozza magat a hatalomba. "MIkor ti nyertke ezzel a rendszerrel, akko9r persze OK" Mikor nyert barmikor mas ezzel a rendszerrel?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!