A Capitolium ostroma miatt vádemelést javasolnak Trump ellen

2022. december 19. 22:06

Négy pontban is vádemelést javasol a volt elnök ellen a vizsgálóbizottság.

2022. december 19. 22:06
null

A BBC arról számolt be, hogy Donald Trump „legbuzgóbb támogatói” közül néhányan már bíróság előtt állnak – vagy már el is ítélték őket – a Capitoliumban történt zavargásokkal összefüggésben.

Hozzátették, az esküdtek kiválasztása hétfőn kezdődött a szélsőjobboldali Proud Boys öt tagja, köztük a csoport vezetője, Enrique Tarrio ellen indított perben. A férfiakat lázadás keltéssel és az Egyesült Államok ellen irányuló összeesküvéssel vádolják, ami a hazaáruláshoz hasonló bűncselekmény, és akár 20 év börtönbüntetéssel is sújtható.

Jelenleg az Oath Keepers milícia négy tagja áll bíróság előtt, akiket ugyanezzel a bűncselekménnyel vádolnak. Az Oath Keepers vezetőjét, Stewart Rhodes-t és a csoport floridai vezetőjét, Kelly Meggs-t a múlt hónapban ítélték el összeesküvésért – idézte fel a hírportál.

Ezek a legsúlyosabb vádak a január 6-i zavargók ellen, de több száz embert vádoltak meg kevésbé súlyos bűncselekményekkel.

Az amerikai igazságügyi minisztérium legutóbbi frissítése szerint több mint 900 embert tartóztattak le, és közülük 470-en vallották magukat bűnösnek különböző bűncselekményekben.

Négy pontban is vádemelést javasolnak

Donald Trump volt amerikai  elnök ellen négy pontban is vádemelést javasol a 2021. január 6-ai, a Capitolium elleni ostrom körülményei miatt létrehozott vizsgálóbizottság – hangsúlyozta BBC.

A következő vádpontokat hoznák fel az elnök ellen:

  • hivatalos eljárás akadályozása,
  • az Egyesült Államok ellen irányuló összeesküvés,
  • hamis nyilatkozattételre irányuló összejátszás
  • és lázadás keltése.

Mindez egyelőre nem jelenti azt, hogy hivatalos büntetőeljárás indulna – mivel annak megindítása az igazságügyi minisztérium feladata – a jelenlegi egy bizottsági ajánlás. Bár példátlan lépés lenne, hogy egy volt elnököt az Igazságügyi Minisztérium elé idéznek, a minisztérium nem köteles formálisan folytatni az eljást – jeyzi meg a BBC.

Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fokos2
2022. december 20. 12:10
Mindenesetre én még mindig várom, hogy mi lesz az ítélet abban az ügyben,ahol egy fegyvertelen volt katonahölgyet egy üvegajtón keresztül lelőtt egy rendőr.
ChatBot
2022. december 20. 10:38
Aki nemzeti szinten gyűlöletet szít, rendszeresen visszaél a hatalmával, rabolja a közvagyont, adót csal, minősített dokumentumokat rejteget, a családtagjait vezető beosztásokba helyezi és saját alkotmányos intézményeire támad, az a demokrácia ellensége, börtönbe való.
1000bocs
2022. december 20. 09:12
Rendben. Tegyünk úgy, mintha a világ legerősebb hadseregével bíró hatalmát egy pár ezer fegyvertelen tüntetőből álló csoport képes lenne megpuccsolni azzal, hogy bemegy a Kapitóliumba és körbejárjálva szelfiznek egy sort. Tegyünk úgy. És közben próbáljuk visszatartani a röhögést. Mennyire szánalmas a demokrata párt állapota, hogy csak ilyen cirkuszokkal képes hatalomban maradni. Mint Gyurcsótány 2006-ban. Ha nem lett volna a TV székházas eandalírozás, nem húzták volna be újjabb négy évre Budapestet az önkormányzatin. Na kinek állt hatalmában hogy a TV székházhoz egy kiképzetlen vidéki rendőrökből álló egység legyen azanp este beosztva? Kinek állt hatalmában hogy a két utcányira várakozó REBISZESEK egész éjjel tétlenségre legyenek kárhoztatva hiába rádióztak a TV székházból erősítésért? Ki nyert az ügyön? Miért nem beszél senki az FBI-hoz bekötött állítólagos tüntetőről, aki a sok ezer begyűjtött telefonos videó között rengetegen feltűnik ahogy gyújtogatja a tüntetőket hogy menjenek be a Kapitóliumba? Mitől védett az az ember? Szánalmas balosok. Hazugság, manipuláció, csalás, hozzá nem értés, a demokrácia megcsúfolása.
Reszelő Aladár
2022. december 20. 09:08
Csak jegyezzük fel a vádpontokat és nézzük meg milyen ítéletek születnek. Egy példás jogállamban. Azért lesz ez hasznos, hogy ha netán az itteni ellenzék is valami ilyesmire vetemedne és az EP is amnesztitát követelne az elkövetőknek, akkor legyünk vele tisztában, hogy amúgy mennyi is a annyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!