Felakasztottak egy újabb tüntetőt Iránban

2022. december 12. 21:19

Aktivisták arra figyelmeztettek, hogy zárt tárgyalásokon vélhetően már több mint 10 embert halálra ítéltek a tüntetésekkel összefüggésben.

2022. december 12. 21:19

Iránban ismét kivégeztek egy embert az ősz óta tartó kormányellenes megmozdulásokkal összefüggésben, a férfi a vád szerint halálra késelte a biztonsági erők két tagját – derült ki az iráni igazságügyi minisztériumhoz közel álló Mizan hírportál hétfői közléséből.

Madzsidreza Rahnavard a második, akit a szeptember közepe óta tartó megmozdulásokkal összefüggésben kivégeztek. A vád szerint a férfi novemberben, az északkelet-iráni Meshedben késelt meg több embert, közülük négyet megsebesített, és tette után megpróbált külföldre szökni. 

Rahnavardot Meshed forradalmi bírósága ítélte halálra, majd a városban nyilvánosan felakasztották. 

Az országban szeptember közepe óta zajlanak kormányellenes megmozdulások, melyekben civil aktivisták szerint már több százan vesztették életüket, több mint 18 ezer embert vettek őrizetbe. A megmozdulások miatt először csütörtökön végeztek ki egy elítéltet: a 23 éves Mohszen Sekarit zavargások szításával vádolták, valamint azzal, hogy megpróbált végezni az Iráni Forradalmi Gárdához köthető milícia több tagjával. Aktivisták arra figyelmeztettek, hogy zárt tárgyalásokon vélhetően már több mint 10 embert halálra ítéltek a tüntetésekkel összefüggésben.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
need-info
2022. december 14. 01:13
Napi rutin...
Dobrevita
2022. december 13. 15:46
Már Iránban is soros kezében van a bíróság? Szépen haladnak a jogállamiság útján.
1000bocs
2022. december 13. 13:43
A cikket írók figyelmébe: nem a tüntetések miatt akasztották fel őket, hanem erőszakos cselekmények miatt. Én is láttam olyan videót, ahol a tüntetők vonulnak egy széles utcán laza csoportokban, az egyik csoportban a szélén levő civil a másik felé fordul, has magasságban van valami a kezében majd a másik összeesik. Az oda futó emberek között a támadó eloldalog.. Tudomásul kell venni, hogy az iráni tüntetéseket ugyanúgy szítják külföldről mint a Kijevit 2014-ben. Ott is amikor a hetek óta tartó tüntetések mindkét oldal visszafogottsága miatt nem akarta sehogy sem gyilkolászásba fulladni (ami a rezsimcsere feltétele ugyebár) akkor valakik elkezdték a rendőröket és a tüntetőket is ölni, mire azok egymásnak estek. Itt is ölik a rendőröket is és a tüntetőket is. Namost ha a rendőrök elkapnak valakit aki jó eséllyel benne van ebben a buliban, azt felkötik. DE NEM AZÉRT, MERT TÜNTETETT!!!
Nehidd El
2022. december 12. 22:18
"Felakasztottak egy újabb tüntetőt Iránban" Akár lehetett volna azt is írni, hogy "Felakasztottak egy csendben üldögélő embert Irakban": tüntetett is, a tárgyalásán bizonyára csendesen üldögélt is - meg "mellékesen" egy csomó embert megpróbált halálra késelni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!