Lehet, hogy soha többé nem indulhat elnöknek Trump

2022. december 24. 12:16

A demokrata többségű bizottság szerint a Capitolium ostroma nem történt volna meg a korábbi elnök nélkül.

2022. december 24. 12:16
null

Eltiltaná Donald Trump volt államfőt az elnöki hivataltól az amerikai képviselőház bizottsága, amely a washingtoni Capitolium elleni 2021. január 6-ai támadás körülményeit vizsgálta. A testület csütörtök éjszaka hozta nyilvánosságra másfél éves munkájáról szóló teljes jelentését.

A bizottság célja az volt, hogy megállapítsa az események idején még hivatalban lévő elnök szerepét a történtekben. A több mint 800 oldalas dokumentum a volt elnök központi szerepét hangsúlyozza a január 6-ai zavargásokban, amelynek során tüntetők törtek be a törvényhozás épületébe.

– fogalmaz a jelentés.

Bűnvádi eljárást javasoltak

A demokrata többségű bizottság hétfőn bűnvádi eljárást javasolt Donald Trump ellen az igazságügyi minisztérium számára. A javaslat kormányellenes szervezkedéssel, lázadás szításával, segítésével, támogatásával és felbujtással, valamint azzal vádolja a politikust, hogy akadályozta a kongresszus hivatali működését. A vizsgálóbizottság javaslata nem kötelező érvényű, arról, hogy indul-e bűntetőeljárás, valószínűleg Merrick Garland igazságügyi miniszter dönt.

Más is érintett

A testület tagjai eljárást kezdeményeztek több republikánus képviselő ellen az alsóház etikai bizottságánál hétfőn, mert nem tettek eleget a vizsgálóbizottság idézésének.

akit a republikánusok a törvényhozás felügyeleti bizottságának elnökévé jelölnek januárban, amikor átveszik a többséget a képviselőházban.

Jim Jordan hétfőn szóvivője útján reagált, aki azt nyilatkozta, hogy a bizottság pártalapon, politikai színjátékot rendezett, tudatosan meghamisítva bizonyítékokat, és az Egyesült Államok Képviselőházának történetében első alkalommal megakadályozta, hogy egy vizsgálóbizottság munkájába a kisebbségben lévő párt képviselői is bekapcsolódjanak.

A vizsgálóbizottság az elmúlt 18 hónapban tíz köznyilvános meghallgatást tartott,

ezer embert kérdezett ki és egymillió oldalnyi dokumentumot dogozott fel. Hét demokrata és két republikánus tagból állt, utóbbiak Donald Trump párton belüli ellenfelei, Liz Cheney és Adam Kinzinger voltak.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Tannen Maury

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. január 01. 11:59
Amikor a saját történetüket azzal tudják leginkább kifejezni, hogy évszázados, idejétmúlt szabályokhoz ragaszkodnak. Elektorok? Mégis mi az értelme? Ennyi szavazat, ennyi pont jár érte, akinek több van, az nyert. Mintha egy focimeccs végén akkor lenne eredmény, ha minden gólszerző bediktálta a nevét a jegyzőkönyvbe. Ha pedig nem írja alá, akkor nincs végeredmény? Persze a demokraták betiltották a csalás emlegetését, így nem történhetett ilyen, ahogy a következő republikánus elnököt nyilvánvalóan csalással választják majd meg. Amúgy ki kiiktatják jogi eszközökkel Trumpot, azzal mit nyernek? Egyrészt fellebbezni fog, ami ismerve a jogrendszerünket évekig, vagy akár a haláláig is tarthat, másfelől meg automatikusan felsorakoztat mindenkit DeSantis mögött és egységessé teszi a republikánusokat. Amilyen hülyék meg fogják tenni.
mokány
2022. december 25. 09:10
Addig diszidáljanak Magyarországra , amíg még lehet .
Lajoss
2022. december 24. 15:34
A pojácának rég leáldozott..a karmelita szomorúsága..
gavatar
2022. december 24. 15:19
Milyen demokrácia az, ahol börtönbe záratják mondvacsinált okokkal a politikai ellnefeleket. És ahol egyszerűen csak megtiltják, hogy elinduljanak egy tisztségért? Csak a módszerek különböznek. Még.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!