Bolgár politológus a CEU-n: „Orbán úgy beszél, mint egy nyugat-európai másodgenerációs bevándorló”

2022. november 22. 17:33

Ivan Krasztev szerint Közép-Európában „30 évvel a rendszerváltások után is rosszabbul élnek az emberek, mint a Nyugaton”.

2022. november 22. 17:33
null

A CEU bécsi központjában az európai és az amerikai illiberalizmust hasonlította össze két nagynevű politológus hétfő este. Európát a bolgár Ivan Krasztev, Amerikát Thomas Carothers képviselte.

A mintegy másfél órás angol nyelvű beszélgetés legfontosabb gondolatairól a 444.hu is beszámolt. Téma volt többek között az amerikai félidős választás és annak tanulságai, de rávilágítottak az amerikai és az európai új jobboldal különbségeire is. Illetve terítékre került az identitás és a civilizációs küzdelem is.

Ivan Krasztev arra hívta fel a figyelmet az utóbbi téma kapcsán, hogy

A politológus szerint azonban „nem háború van a civilizáció ellen, hanem egyszerűen kezd elhalványulni, elöregedni ez a világ”. Bolgár példát is hozott erre: elmondta, hogy úgy van szó Bulgáriában állandóan „a transzokról és genderről, hogy közben talán összesen négy nemátalakító műtéten átesett ember él az egész országban”.

„Nem sikerült a keleti blokk integrációja úgy, ahogy erre 1989-ben az ott élők számítottak”

Majd azzal folytatta a gondolatmenetét, hogy „a közép-európai populisták sokszor úgy beszélnek, mint nyugaton a másodgenerációs bevándorlók.

Az elvándorlás mellett ez azért is működik a saját közönségük előtt, mert 30 évvel a rendszerváltások után is rosszabbul élnek az emberek itt, mint nyugaton”.

Krasztev mindemellett úgy véli, „nem sikerült a keleti blokk integrációja úgy, ahogy erre 1989-ben az ott élők számítottak. És ebből az alapállásból Orbán Viktor mára odáig jutott, hogy azt mondja, a Kelet jobb mint a Nyugat”. Hozzátette, „ha van alapvető felfogásbeli különbség Európa keleti és nyugati fele között, az leginkább a demokrácia értelmezése körül van”

Carothers: Egyre inkább érzelmi kérdéssé vált a politika a nyugati világban

Carothers az elhangzottakhoz hozzáfűzte, hogy „egyre inkább érzelmi kérdéssé vált a politika a nyugati világban, és ennek megfelelően egyszerűsödött és durvult a nyelvezete is”. Nagy-Britanniában a Brexit hozta ezt ki igazán élesen. A Brexitről szóló parlamenti vitákban egy teljesen

új, minden korábbinál durvább nyelvet kezdtek használni a képviselők,

szinte hónapok alatt változtatva meg a brit közbeszéd stílusát is – idézt fel a szakember.

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

 

 

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2022. november 23. 18:00
Aki bolgár és Dobrev névre hallgat az kussoljon !
dezilluzionista
2022. november 23. 13:35
Lebaszás.
pipa89
2022. november 23. 08:31
Ivan, az anyukád 3,14-ját! Ne szórd a homokot a CEU-n! Mindegy, hogy milyen hatalom játszótere Kelet-Európa, a HÁLÓZAT = PÉNZ-ÉS HADIIPARI KOMPLEX nem engedi a karmaiból ezt a vidéket, de megsúgom, hogy az egész bolygót sem!!! Ezek alapból háborúban utaznak, mert ahol a legtöbb vért tudják folyatni, ott lehet a legnagyobb nyereségre szert tenni!!!! Nincs új a Nap alatt! A filantróp pénzhatalom valójában a sötét valóság az emberiség feje felett, veled együtt, Ivan!
Európai téridő
2022. november 23. 06:48
"Ivan Krasztev szerint Közép-Európában „30 évvel a rendszerváltások után is rosszabbul élnek az emberek, mint a Nyugaton”." - Szerintem pedig magáról beszél ez a bolgár migráns hülyelvtárs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!