Olasz kormányalakítás: Meloniék már a hétvégén letehetik az esküt

2022. október 19. 22:35

Az államfő csütörtökön megkezdi a kormányalakítási konzultációt a pártokkal.

2022. október 19. 22:35
null

Sergio Mattarella olasz államfő csütörtökön elindítja a konzultációt a parlamenti pártokkal az új kormány megalakításáról – jelentette be az elnöki palota sajtóirodája szerda este. 

Legkésőbb jövő hét elején letehetik az esküt

 A Quirinale-elnöki palota közlése szerint Sergio Mattarella csütörtök délelőtt tíz órától egyeztet az állami méltóságokkal és a parlamenti erők delegációival. Szokás szerint az államfő elsőként az egyetlen még élő volt elnökkel, Giorgio Napolitanóval konzultál, aki 97 éves, ezért telefonon beszélnek .Személyesen járul az államfőhöz a felsőház egy hete megválasztott új elnöke, Ignazio La Russa, majd az alsóház új elnöke, Lorenzo Fontana. Déltől a frakciók küldöttségei következnek a legkisebb parlamenti erőtől a legnagyobbig: az első a függetlenek csoportja lesz, majd az Olasz Baloldal (SI) és a Zöldek következnek, csütörtök délután a Carlo Calenda vezette Akció nevű párt és az Élő Olaszország (IV),

az Öt Csillag Mozgalom és a baloldali Demokrata Párt (PD) járul az államfőhöz.    

A küldöttségeket a pártok vezetői, valamint szenátusi és képviselőházi frakcióvezetőik alkotják. Péntek délelőtt a jobbközép koalíciója, vagyis az Olasz Testvérek (FdI), a Liga, a Hajrá Olaszország (FI)

és szövetségeseik közös delegációja megy Sergio Mattarellához.    

Az államfő ezt követően felkéri a kormányalakításra a szeptember 25-i választások győztes pártja, az Olasz Testvérek miniszterelnök-jelöltjét, Giorgia Melonit, aki azt - az olasz politikai gyakorlat szerint – fenntartással fogadja el. Giorgia Meloninak 48 óra áll rendelkezésére, hogy visszatérjen az elnöki palotába, és megerősítse a kormányalakítási mandátum elfogadását. Valójában az új kormány megalakításához meg kell várni Mario Draghi ügyvivő miniszterelnök visszatérését Rómába a Brüsszelben zajló EU-csúcstalálkozóról.    

A Meloni-kormány akár már a hétvégén leteheti esküjét, más számítások szerint erre a jövő hét elején kerülhet sor. A kormányalakítás valószínűleg nem lesz feszültségmentes: Giorgia Meloni, a Liga vezetője, Matteo Salvini és Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország elnöke a választások óta egyeztetnek a miniszteri székek elosztásáról. A felsőház elnöki székét az Olasz Testvérek, az alsóházét a Liga szerezte meg.   

Meloni „világos és félreérthetetlen külpolitikát akar

Berlusconi már a szenátusi elnökválasztás alatt éles vitába keveredett Ignazio La Russával, akit a Hajrá Olaszország tagjai nem támogattak. Nyilvánosságra került egy Berlusconinak tulajdonított feljegyzés, mely többek között arrogánsnak nevezte Giorgia Melonit.     

A két párt vezetője „béketalálkozón” rendezte az ellentéteket, utána azonban újabb feszültséget teremtett Silvio Berlusconi újságíróknak tett nyilatkozata, amelyben barátjának nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

Egy másik, szerdán közölt hangfelvételen Silvio Berlusconi az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij felelőségének tulajdonította a háborút.    

Giorgia Meloni szerda este közleményben hangsúlyozta, hogy olyan kormányt kíván vezetni, amelynek külpolitikája „világos és félreérthetetlen”.  „Olaszország teljes joggal és emelt fővel Európa és az atlanti szövetség tagja. Aki nem ért egyet ezzel, nem lehet a kormány tagja, még ha ez a kormány megalakulását is veszélyezteti. Olaszország velünk soha nem lesz a nyugat gyenge láncszeme, megbízhatatlan ország, amit támadóink olyan nagyon szeretnének. Velünk Olaszország visszaszerzi hitelét és védi érdekeit” – hangoztatta Giorgia Meloni közleményében.

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Búvár Kund
2022. október 20. 07:56
Már brüsszelbe is neki kellene mennie az eu csúcsra..
Gyzoltan
2022. október 20. 07:27
"Olasz kormányalakítás: Meloniék már a hétvégén letehetik az esküt" Sok hűhó semmiért... Karácsonyi csoda lesz, lehet Meloni, ha hivatalban megéri... -ki lehetett az az őrült, ki jobboldalinak minősítette Melonit? -bár sejtem, kiknek a trükkje...
Békés
2022. október 20. 06:28
méltóságokkal Semmi se változott 1588-hoz képest, ugyanúgy arisztokratának képzelik magukat. A demokrácia = az átlagember szolgasága, akin a méltóságos urak uralkodnak.
Békés
2022. október 20. 06:24
Ezért kellett várni erre? "jobboldali" kormány, 100%-os hűségesküt tett a "nyugati értékek" mellett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!