Harmadik ötéves elnöki ciklusát kezdheti meg a kínai államfő

2022. október 15. 17:11

Hszi Csin-ping államfőnek most sem akad politikai kihívója.

2022. október 15. 17:11
null

Vasárnap kezdődik a Kínai Kommunista Párt (KKP) kongresszusa, amelyet tízévente kétszer rendeznek meg, és amelyen – politikai kihívó híján – várhatóan újraválasztják Hszi Csin-ping kínai államfőt, aki harmadik ötéves elnöki ciklusát kezdheti meg a világ második legnagyobb gazdaságának élén.

A több mint 100 éves KKP október 16-23. között rendezett 20. pártkongresszusának szervezési részleteit szigorú titoktartás övezi. Az egyhetes kongresszuson résztvevő 2296 pártküldött megválaszthatja a kínai elnök által személyesen kiválasztott politikai vezetőket.

A 69 éves Hszi Csin-ping elnöki mandátumát a kínai törvények nem korlátozzák, és

még nem jelölte ki lehetséges utódját sem tízéves elnöki periódusát követően.

A 96 millió párttagot számláló KKP-t a több száz fős központi bizottság (kb), a mintegy 25 fős politikai bizottság (pb), valamint a pb tagjaiból álló, szűk körű, 7-9 fős pb állandó bizottság irányítja.

A pártkongresszuson nem várható jelentős változás a jelenlegi kínai politikai és gazdasági rendszer felépítésével és működésével kapcsolatban.

Mindenfajta politikai ellenzéket eltávolított már  Hszi Csin-ping 

Széleskörű korrupcióellenes kampányával és az ellenzéki, több szólásszabadságot követelő vélemények elfojtásával Hszi Csin-ping elnök lényegében mindenfajta politikai ellenzéket eltávolított, a kulcsfontosságú politikai posztokra pedig hozzá hűséges vezetőket nevezett ki.

A kínai államfő több ízben hangsúlyozta: az erőskezű vezetés „nélkülözhetetlen” a KKP tekintélyének és a kormányzás legitimációjának megőrzéséhez, és felhívta a párttagok figyelmét a Szovjetunió összeomlására, amelyet szerinte az okozott, hogy a szovjet vezetőknek megingott a hite a szocialista ideológiában.

Hszi elnök

jelentősen korlátozta az utazási lehetőségeket, és egyre növekvő költségekkel terhelte a kínai gazdaságot. Mindez szokatlanul élénk tüntetéseket eredményezett az elmúlt években, és ezen a héten már Hszi-ellenes feliratok is megjelentek a kínai főváros Hajdian nevű üzleti negyedében.

A kínai hatóságok mindenfajta online fórumot és párbeszédet betiltottak a tüntetésekkel kapcsolatban, a kormány szerint pedig szükség van a szigorú Covid-ellenes intézkedésekre, hogy a világ legnépesebb államában megakadályozzák a fertőzés terjedését.

Nem változtatott a kínai külpolitika irányvonalán sem

Hszi elnök eddig lényegében nem változtatott a kínai külpolitika irányvonalán sem, különösen azokon a területeken (Dél-kínai-tenger, orosz-ukrán háború, Moszkva-barátság, Tajvan, hszincsiangi ujgur muzulmán kisebbség, hongkongi tüntetések), amelyek már eddig is rendszeresen kiváltották az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, az Európai Unió és Kína térségbeli szomszédai (Japán, India, Ausztrália) rosszallását és rendszeres büntetőintézkedéseit (kínai politikai és gazdasági vezetők utazási és pénzügyi korlátozása).

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Hszinhua/Li Hszueren

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2022. október 16. 09:46
Egy szervezet megváltozását a vezetők megújítása biztosítja. Az idősebb vezetők többnyire a múltat, a fiatalabb vezetők többnyire a jövőt képviselik. Persze a régi ruhát át lehet szabni az új divatnak megfelelően is.
zorroro
2022. október 15. 23:31
A diktátorok hosszan uralkodnak. Csak demokráciákban szokás a politikai váltógazdaság.
pemete jakab
2022. október 15. 21:59
"Harmadik ötéves elnöki ciklusát kezdheti meg a kínai államfő" Kína kezd leszálló ágra kerülni: a gazdasági fejlődés helyett fontosabbá válik a pártfőtitkár személyi ambíciója. (Kínában volt egy hallgatólagos megállapodás az elmúlt évtizedekben, hogy 10 év után nem indul újra, lemond a regnáló pártfőtitkár.)
Sinistra
2022. október 15. 20:55
Éljen a magyar-kínai megbonthatatlan barátság! Éljen a párt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!