Bolsonaro veszített, a baloldali Lula nyerte a brazil elnökválasztást

2022. október 31. 06:26

Sokan világnézeti összecsapásként tekintettek a mostani választásokra.

2022. október 31. 06:26
null

A brazil Legfelsőbb Választási Bíróság bejelentése szerint a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva nyerte a brazil elnökválasztás vasárnapi második fordulóját Bolsonaróval szemben.

Lula az érvényes voksok 50,9 százalékát, míg Bolsonaro a 49,1 százalékát szerezte meg.

Lula korábban kétszer négy éven keresztül vezette már Brazíliát,

harmadik ciklusa 2023. január 1-i beiktatásával kezdődik el.

Forrás: TSE / Reuters
Forrás: TSE / Reuters

Ahogy korábban írtunk róla: a mostani választás tétje igen egyszerűen összefoglalható: jobbra vagy balra megy Brazília. A jobboldal vezetője az a Jair Bolsonaro, aki 2019 óta tölti be az államfői tisztséget. Bolsonaro nem rejtette véka alá, hogy politikai tevékenységét keresztény-konzervatív értékek mentén végzi, aki rendpárti üzenetekkel nyert négy éve választást.

Legnagyobb ellenfele Luiz Inácio Lula da Silva, aki 2003 és 2010 között már betöltötte az államfői tisztséget. A markánsan baloldali politikus a brazil politikai jobboldal régi ellenfele. Éppen emiatt

sokan világnézeti összecsapként tekintettek a mostani választásokra.

A közvélemény-kutatások a választások előtt azt jósolták, hogy Lula a szavazatok 47 százalékára számíthat, míg Bolsonaro 33 százalékot kaphat. Mindkét fél jobban teljesített a vártnál.

 

Nyitókép: EVARISTO SA / AFP

Összesen 277 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gentry69
2022. november 02. 20:19
A fajelmélet "ismerői" véletlenül kimaradtak a felsorolásból, pedig ők is hiperkorrektek voltak politikailag, pl. nem azt mondták, hogy elgázosítanak embereket, hanem hogy különleges elbánásban részesítik őket. Így lesz a a hiperpolkorrektből cancel "culture".
Reszelő Aladár
2022. október 31. 16:30
Akkor végre megnyugodhatnak a zöldek, mert az erdőírtás mostmár morálisan helyes fűrészekkel történik majd, a liberális fakivágás nem természetrombolás, mert a célja alapvetően morális.
SwordFish
2022. október 31. 15:29
Lula régi módi szocialista. Putyin barátja és Ukrajna ellen van. Ez jó nekünk.
chief Bromden
2022. október 31. 15:14
Ez lényegtelen számunkra. A lényeg az áprilisi libernyák bukás, azt kell havonta ismételgetni. Mert a bukottak úgy viselkednek, mintha meg sem történt volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!