A Gulagon „egyéniség voltál” – a szovjet munkatáborokat mentegette az orosz véleményvezér

2022. szeptember 06. 11:01

Vlagyimir Szolovjov, az orosz köztévé legnépszerűbb műsorvezetője szerint a szovjet kényszermunkatáborok nem voltak olyan embertelenek, mint az „európaiak”.

2022. szeptember 06. 11:01
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

A Rosszija 1 orosz köztelevízió legnézettebb esti műsora, az Este Vlagyimir Szolovjovval egy múlt hét végi adásában Szolovjov érdekes történelmi fejtegetésekbe bocsátkozott: a szovjet Gulagot érdemeinek elismerése mellett vetette össze az embertelen náci koncentrációs táborokkal.

– vezette be gondolatmenetét Szolovjov, majd jelezte, ezzel szemben „a német koncentrációs táborokban nem volt egyéniséged”.

Az orosz véleményvezér szerint a szovjet és a német táborok célja is más volt: „a szovjet láger feladatául az átnevelést tűzték ki, értsék ezt akárhogy is”, míg „a német koncentrációs tábor, az európai koncentrációs tábor feladatául azt tűzték ki, hogy először semmisítsen meg egyéniségként, aztán szedjen szét alkotórészeidre”.

Szolovjov gulag-relativizáló monológja

 

Szerinte az embertelenség náci hagyománya ennek megfelelően tovább él Európában: „Ma Európában a náci ideák örökösei úgy beszélnek rólunk, mint az orkokról, úgy beszélnek rólunk, mint Oroszország állampolgárairól, akik mind felelősek”. Tehát „ugyanazon az úton járnak: nem látnak bennünk egyéniséget, nem látnak bennünk embert. Dehumanizáció! Eltagadják tőlünk a jogot, hogy önmagunk legyünk. Ez az elsődleges különbség köztünk és őközöttük” – fogalmazott Szolovjov.

Történelmi párhuzamát a végén összefűzte az aktuális ügyekkel is:

Számukra orkok vagyunk, rasiszták (orosz fasiszták – a szerk.), mi pedig őket ennek ellenére sajnáljuk. Mindennek ellenére sajátjainknak gondoljuk őket, ha elveszetteknek is, akiknek fordítva szerelték fel a fejét. A bűnt gyűlöljük, nem a bűnöst.”

„Ezért fogunk győzni is: mert mi látjuk az embert, és küzdünk a lelkükért” – fejtette ki végül Szolovjov.

 

Nyitófotó: történelmi archív fotográfia a Gulagról

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2022. szeptember 06. 16:44
Ott a zsidók legalább kaptak egy esélyt. Persze nem sokat.
lazio154
2022. szeptember 06. 16:31
Kasztner Rezső szerepét kellene átvílágítani a tisztánlátáshoz. Ő valamilyen zsidó mentőszervezet vezetője volta jelzett időben. Már 1944. máj.-ban megkapta az austwitzci jelentést. Kapcsolatot tartott Horthival, Szállasival , Wessnmyerrel, Einchammal. Állítólag 1945 januárjában SS tiszti egyenruhában még a német ellenőrzés alatti táborokat is bejárta. Nagy viták vannak körülötte zsidó körökben is. Volt, hogy elítélték Izraelben, volt, hogy felmentették...most pl.ul posztumusz fel van mentve! Szálasi alatt a menlevelek tömeges kiállítása azért vált lehetővé, mert 6 csoportra osztotta az ittragadt 300-350 ezer zsidót. Kettő csoport mehetett Izraelbe, kettő oda ahova akart, kettő /öregek, mozgásképtelenek/ az országba maradhatott. Ezek alapján nem is volt olyan nagy ügy az a mentesítő levél kiállítás. Ezt Antal Józsefnek cimeztem, de eltünt a cím!
nyoooc
2022. szeptember 06. 15:45
Nem olvasnak Szolzsenyicint.
Láncfűrészes Attasé
2022. szeptember 06. 15:03
„A nácizmussal megfertőződött Ukrajna nem látja bennünk az embert." Mégis miféle emberies vonás van egy ilyen bunkó, tahó féregben? Amikor a gulagot meg a komcsi időket mosdató legócskább moszkoviták számon kérik az emberiességet... Dehát tudjuk, ezek nem is komcsi gecik, hanem igaz, erkölcsös oroszok :DDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!