Olasz választás: itt az exit poll, nyert Meloni pártja

2022. szeptember 25. 22:57

Vasárnap választott Olaszország. Az exit poll szerint Giorgia Meloni Olasz Testvérek pártja nyerte a választást.

2022. szeptember 25. 22:57
null

Véget ért este 11 órakor az olaszországi parlamenti választás. Az első, Opinio Rai exit poll szerint a következő eredmény várható:

az Olasz Testvérek 22-26 százalék közötti eredményt szerezhet;

a baloldali Demokrata Párt 17-21 százalék között zárhat;

az Öt Csillag Mozgalmat 13,5-17,5 százalékot mérik;

az Északi Liga 8,5-12,5 százalék között végezhet;

a Forza Italia 6-8 százalék közötti eredményt érhet el.

 

A választáson első helyen befutó Giorgia Meloni, az exit poll alapján visszaesett eredménnyel záró Salvini és az örök túlélő Berlusconi jobboldali koalíciója az olasz választójogi rendszerben valószínűleg stabil többséggel fog rendelkezni mind az olasz képviselőházban, mind a szenátusban.

Giorgia Meloni a 161 éve egyesült Itália 60. miniszterelnöke – és egyben Olaszország első női kormányfője – lehet.

A választási részvétel 64 százalék körül alakulhat – ez mintegy 10 százalékkal kevesebb, mint a 2018-as parlamenti választáson volt.

Az exit pollok után Matteo Salvini azt közölte: „A középjobb biztos előnyben van mind a képviselőházban, mind a szenátusban. Hosszú éjszaka lesz, de már most el szeretném mondani: köszönjük!”

A baloldali Demokrata Pártból Francesco Boccia azt mondta: szerinte lesznek még meglepetések, mert egy rossz és durva választási kampányon vannak túl. Az Öt Csillag Mozgalom részéről azt közölte szenátusi frakcióvezetőjük: szerinte növekedett és erősödött mozgalma.

 

Fotó: AFP

Összesen 251 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tisza009
2022. szeptember 26. 10:53
Ursula kedves, ha volna Önben némi jómodor, most olasz zászlóba öltözve elsőként gratulálna. Sőt, este a Puskásban mindkét oldal meg tudná lengetni.
susannamuller
2022. szeptember 26. 10:42
Olasz ismerőseim mondták,hogy finalmente=végre!Ugye-ugye,Fiaim,hogy a nemzeti eszmék lefasisztázása kontraproduktív!Giorgia,sei GRANDE!!!
dezodor
2022. szeptember 26. 10:26
Gyurkabának újabb eurómilliárdokat kell majd költeni az olasz bírókra akik majd hatályon kívül helyezik a migrikiutasító határozatokat. Adolf von der Leyen nem tudja azt csinálni amit velünk, de lesz balhé, Totya mondta. Időt akarnak nyerni mint mindenki, a lengyelek jövőre kiesnek, ott nagyon balos győzelemre áll a zászló. Melonit is nekiállnak fúrni, (gazdaságilag) illetve lékelni egyre nagyobb elánnal, készültek erre a bukóra globáltőkésék.
Szuper
2022. szeptember 26. 10:26
Szerintem Ursula mindenható, a jenkiknél tett kijelentésével "igen erősen" megszólította a bizonytalanokat...! Ez a nagyszerű asszony sikert, sikerre halmoz, lásd szankciókat (is)! Svédország, Olaszország, Szlovákia, Csehország, Spanyolország... Megy ez a maga útján. :-))))))))))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!