Rendőrök tüzet nyitottak Iránban az őrizetbe vett fiatal nő halála miatt tüntetőkre

2022. szeptember 20. 09:52

Öten meghaltak.

2022. szeptember 20. 09:52
null

A 22 éves Masa Aminit múlt kedden vették őrizetbe, szemtanúk szerint a rendőrök megverték a rendőrautóban, majd kómába esett. Sajtóértesülések szerint pénteken halt meg. A rendőrség tagadta, hogy az őrizetbe vételnek köze lett volna a nő halálához, közlésük szerint hirtelen szívelégtelenségben halt meg. Az iráni belügyminisztérium vizsgálatot indított az ügyben. Az eset országos felháborodást váltott ki, a napok óta tartó zavargásokban a Kurdisztáni tartománybeli Szákkezben,

Amini lakóhelyén ketten meghaltak, amikor a rendőrök tüzet nyitottak a tüntetőkre – közölte a Twitteren a Hengav emberi jogi szervezet, mely szerint további két ember Divándarre városban, egy ötödik a szintén kurd Dehgolánban halt meg szintén „rendőrségi tűz által”. A Reuters hírügynökség nem tudta független forrásból megerősíteni az értesülést. A halálozásokat hivatalosan nem jelentették be, az IRNA iráni hírügynökség hét tartomány egyes városaiban „kisebb” tüntetésekről számolt be, melyeket a rendőrök feloszlattak.

Az állami televízió szerint sok tüntetőt letartóztattak, de a híradás tagadta, hogy halálos áldozatok lettek volna. A Fársz iráni félhivatalos hírügynökség hétfőn azt jelentette: számos tüntető meggyőződése, hogy Masa Amini halálát kínzás okozta. A rendőrség a nő halálát szerencsétlen incidensnek nevezte. A teheráni rendőrfőkapitány közleményében azt is leszögezte: nem szeretnék, ha hasonló eset újra előfordulna.

A fejkendő viselése több mint negyven éve, az 1979-es iráni iszlám forradalom óta elvileg kötelező a nők számára, de ezt az előírást az évtizedek során főként a nagyvárosokban rengetegen megszegték. Az utóbbi években több megmozdulás is volt a kötelező viselet ellen, az iráni vezetés és az erkölcsrendőrség azonban egyaránt kitart a szabályok betartatása mellett.

(MTI)

Nyitókép: Stringer / Anadolu Agency / AFP 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szorgos Lajhár
2022. szeptember 20. 12:28
Neked meg olvasnod is kellene. Ha a művésznevemre kattintasz, megállapíthatod, hogy a tiedénél valamivel összetettebb a világképem.
Backstab
2022. szeptember 20. 10:35
Nesze neked buzulmania
vemiko
2022. szeptember 20. 10:28
oda nem akarnak pride-ot?
Szorgos Lajhár
2022. szeptember 20. 10:23
A néhai Lovas István támogatta minden megnyilvánulásában a "békeszerető" iráni mullah-rendszert.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!