Lech Walesa szerint magyarok nélküli EU-ra lenne szükség

2022. június 05. 17:37

Amíg nincs jogállam, addig az EU-s pénzeknek sincs értelme – jelentette ki a volt lengyel elnök egy interjúban. Szerinte az ukránokat is „nagyon, nagyon gyorsan” fel kellene venni a NATO-ba.

2022. június 05. 17:37
null

Interjút adott egy lengyel lapnak Lech Walesa, a lengyel Szolidaritás mozgalom egykori legendás vezetője, amiben elég meglepő dolgokat mondott Lengyelországról – és hazánkról is.

Walesa az interjúban kijelentette: az Európai Uniónak fel kellene oszlania, és olyan új szövetséget kellene létrehozni helyette, aminek Németország és Franciaország adja az alapját. Az egykori Szolidaritás-vezér szerint Lengyelországnak és Magyarországnak alapból nem kellene az új európai unió tagjává válnia.

Walesa: El kell fogadni a kötelességeket!

Ez egy elég egyszerű ötlet: ha be akarnánk lépni az új unióba, a belépéskor el kellene fogadnunk a kötelességeket is. Ezeket úgy kell meghatározni, hogy a mostani események ne ismétlődhessenek meg” – jelentette ki Walesa.

Lengyelország egykori elnöke annak kapcsán mondta ezt, hogy az Európai Bizottság feltételesen jóváhagyta a lengyel kormány által benyújtott újjáépítési tervet. Walesa azonban attól tart, hogy ezeket a pénzeket ugyanúgy ellopják majd, mint az eddigieket.

– fogalmazott az egykori elnök az interjúban. A tolvaj politikusokkal kapcsolatban Walesa azt mondta, hogy legszívesebben elvenné az egész vagyonukat. „Lengyelország milliárdokat bukik a hiú politikusok miatt” – mondta Walesa, aki 1990 és 1995 között volt lengyel elnök. Szerinte a jelenleg kormányzó Jog és Igazságosságot népszavazással kellene leváltani.

Walesa a beszélgetésben arról is szólt, hogy eredeti tervei szerint Belarusszal és Ukrajnával együtt szeretett volna belépni az Európai Unióba és a NATO-ba. A Szolidaritás-vezér szerint ebben Borisz Jelcin partner lett volna, de végül nem jutott rá idő. A volt elnök kijelentette: Magyarország és Lengyelország csak azért lehetett EU- és NATO-tag, mert ezekről a tervekről a nyilvánosság előtt is beszélt, amíg ez a két kelet-európai ország esetében elmaradt.

„Nagyon, nagyon gyorsan” fel kéne venni Ukrajnát a NATO-ba

A lengyel politikus egyébként azóta sem engedte el az ukrán NATO-csatlakozás ötletét. Az ukrajnai háború kitörésének századik napján Walesa interjút adott a Fox Newsnak is, amiben kifejtette, hogy

végső csapást kellene mérni Oroszországra, amiért az orosz emberek is hálásak lennének.

Az ukránok a mi elveinkért harcolnak, és nagyon bátrak!” – mondta a volt lengyel elnök a Foxnek, aki szerint „nagyon, nagyon gyorsan” fel kellene venni Ukrajnát a NATO-ba.

Fotó: Michal Fludra / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 319 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madar299
2022. június 07. 15:21
A béke nóbel díjért, utólag is hűséggel tartozik, a Soros vályú nem ereszt ,nincs egér út . Aki itt moslékol, annak kötelező a falkával együtt vonyítani.
grad
2022. június 06. 19:08
Szerintem, ez a szemüveg mindent elárul...
obsitos0
2022. június 06. 17:37
Szaros hajógyári villanyszerelő, meglovagolt egy mélyponti hullámot a '70-es években, azóta mindenhez is ért !!!
Ágáló
2022. június 06. 15:24
Lengyel-magyar két jó barát, együtt isszák egymás borát! Ja, már nem! Utolsók között, de kiismerték a csüngőhasu "jól öltözött" mélynövésü zsebhokibajnok aljasságait!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!