Visszavonta vétóját Bulgária

2022. június 24. 14:10

Elhárult az akadály Albánia és Észak-Macedónia elől, a balkáni országok megkezdhetik a csatlakozási tárgyalásokat.

2022. június 24. 14:10
null

A bolgár parlament egy pénteken megszavazott határozatban felhatalmazta a kormányt, hogy visszavonja Szófia vétóját, amely eddig gátat szabott az Észak-Macedónia és Albánia európai uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdésének.

Bulgária és Észak-Macedónia kapcsolatát évek óta etnikai és kulturális konfliktusok nehezítik. Mások mellett az EU-ban soros elnökséget betöltő Franciaország még a héten is erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a két ország között rendeződjön a helyzet.    Pénteki ülésén Bulgária parlamentje végül a vétó visszavonása mellett döntött, de feltételül szabta egyebek mellett, hogy Szkopje garantálja alkotmányosan az Észak-Macedóniában élő bolgárok jogait. Atanasz Atanaszov parlamenti alelnök közlése szerint a voksoláson 170-en támogatták a javaslatot, 37-en ellene szavaztak, és 21-en tartózkodtak.

Ismert: csütörtökön a csúcsra elutazó albán miniszterelnök, Edi Rama azt üzente az uniós vezetőknek a bolgár vétó miatt, hogy „egy nagy kupleráj vagytok!”

(MTI, Mandiner)

Nyitókép: MTI/EPA/Vaszil Donev

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csehov
2022. június 24. 16:00
A MAKEDÓN és BOLGÁR NYELV annyira hasonló, hogy AZONOS!. A bolgárok úgy viszonyulnak a belőlük kiszakadt Macedóniához, mint mi a Trianonban elcsatolt Erdélyhez.
Galsó Atya
2022. június 24. 15:24
Puhapöcsök.
Trombitás Keresztély
2022. június 24. 15:09
Mindenütt a cigányok akarnak a bot a küllők közt lenni. Adtak ennek is egy kis segílykét, oszt vígan bazsevál, mint a magyar kollégája. Az EU teljesen elkorcsosodik ezzel a korrupt, zsarolós balkáni bagázzsal. Beleértve Pincsisztánt is.
OberEnnsinnen
2022. június 24. 14:59
Kazár Schwartzék csak egy módon győzhettek volna, ha Ukrajnához csatolják az EU-t. Sajnos, ezt elnézték, innen kezdve már csak visszaszámolhatnak. És azt kell eldönteniük: a pokolba magukkal rántanak bennünket, fehér keresztényeket, vagy egymással kazároskodnak odalenn a jó melegben, ahol örökké ég az LNG-energia...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!