Szabadlábra helyezték Robert Kalinák volt szlovák belügyminisztert

2022. május 13. 18:48

A szlovák legfelsőbb bíróság ezzel együtt megalapozottnak minősítette a Kalinák ellen indult eljárás indoklását.

2022. május 13. 18:48
null

Indokolatlannak minősítette a vizsgálati fogságot, és szabadlábra helyezte Robert Kalinák volt szlovák belügyminisztert a szlovák legfelsőbb bíróság szenátusa pénteken – jelentette a TASR közszolgálati hírügynökség.

Kalinákot április 23-án vették vizsgálati fogságba, pár nappal azután, hogy a szlovák rendőrség különleges egysége a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) eljárást indított ellene, illetve a korábbi miniszterelnök, Robert Fico és további két társuk ellen bűnszövetkezet létrehozásának gyanúja miatt.

A vádakat az érintettek elutasították, s Robert Fico – aki jelenleg a szlovák parlament legnagyobb ellenzéki pártjának, az Iránynak (Smer-SD) az elnöke – a legerősebb ellenzéki párt vezetőjének ellehetetlenítését célzó,

politikai indíttatású bosszúnak nevezte az eljárást.

Fico szerint azért indult ellene eljárás, mert miniszterelnöksége idején „hangosan beszélt” a jelenlegi legerősebb kormánypárt, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) elnöke, Igor Matovic és a volt államfő, Andrej Kiska adócsalásairól.

Az eljárás megindítása után a vizsgálati szervek Robert Fico vizsgálati fogságba vételére is javaslatot tettek, ám erre csak azután kerülhetett volna sor, hogyha parlament is jóváhagyja. A főügyészség vonatkozó kérelmét - amelyet a mandátumbizottság ülésén a kormánykoalíció pártjainak képviselői támogattak – egy héten át tartó rendkívül heves vita után, a múlt héten végül elutasította a törvényhozás.

A szlovák legfelsőbb bíróság pénteki döntése, amely indokolatlannak minősítette Robert Kalinák vizsgálati fogságba vételét, egyidejűleg megalapozottnak minősítette az ellene indult eljárás indoklását.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap Bender
2022. május 14. 15:25
Gondolom szegény Malina Hedvig tapsolt hozzá, ugye?
Fehér Agyar
2022. május 14. 12:03
Kiengedték a szépfiút. De jó!
budapesti
2022. május 13. 21:52
Teljesen természetes, hogy kiengedték: hiszen a vádlottnak nem áll módjában bizonyítékokat megsemmisíteni, tanúkat befolyásolni...
villogókékfog
2022. május 13. 19:33
Hát hogyha valaki, akkor Kalinák messze megérdemli, hogy 600 évet üljön börtönben. Ő volt a főkolompos Malina Hedvig meghurcoltatásában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!