Több mint 200 ezren írták alá a Tony Blair lovagi címének visszavonását követelő petíciót

2022. január 02. 20:22

A petíció szerint Blairt személyes felelősség terheli számtalan ártatlan civil haláláért, és emiatt háborús bűncselekmények vádjával kellene törvény elé idézni.

2022. január 02. 20:22
null

Blairt II. Erzsébet királynő emelte lovagi rangra. A volt kormányfő magas kitüntetését az udvar jelentette be, amikor szombaton közzétette az uralkodói elismerések hagyományos újévi listáját. A volt kormányfőt a királynő a világ egyik legexkluzívabb lovagi közössége, az Order of the Garter, a 14. század óta létező brit térdszalagrend tagjává avatta.

Blair 1997 és 2007 között állt a brit kormány élén, és egymás után három parlamenti választást nyert a Munkáspárt vezetőjeként, rekordot döntve ezzel a párt történetében. Az egykor rendkívül népszerű Blair megítélésén azonban igen sokat rontott, hogy miniszterelnöksége alatt

Nagy-Britannia a hatalmasra duzzadt társadalmi tiltakozás ellenére részt vett az Irak ellen 2003-ban indított háborúban.

Az aláírók szerint Blair háborús bűncselekményekért is felelős

A brit politikatörténetben példátlan kiterjedésű és időtartamú vizsgálat, amely Sir John Chilcot egykori magas rangú diplomata vezetésével 2009-ben kezdődött és 2016-ban zárult, gyakorlatilag feleslegesnek minősítette az iraki katonai beavatkozást, kimondva: Nagy-Britannia úgy csatlakozott 2003-ban az iraki hadműveletekhez, hogy lett volna még lehetőség az akkori iraki rezsim fegyverzetének békés leszerelésére. A Chilcot-bizottság jelentése szerint

legalább 150 ezer, de valószínűleg ennél is sokkal több iraki vesztette életét a háborúban és az azt követő káoszban; az áldozatok nagy többsége civil volt.

A petíció szerint Blairt személyes felelősség terheli számtalan ártatlan civil haláláért, és emiatt háborús bűncselekmények vádjával kellene törvény elé idézni. A petíciót vasárnap délutánig több mint 220 ezren írták alá, és percenként több százzal nőtt a csatlakozók száma.
   

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/PA pool/Stefan Rousseau

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2022. január 03. 19:08
Bűnösség, halál, háború, kitüntetés, utcaelnevezés, szoborállítás. Aztán a kitüntetés visszavonás, szobordöntés, utcanévtörlés, stb. Amikor pl. az angol-amerikai partraszállásnál a Veteményeskert hadműveletben, a híd túl messze volt, stb. esetekben előre kalkulált veszteségek voltak. Az úgy valósult meg, hogy x% ember, katona, civil meg fog halni. Mongomeryt kihantolják?
KBA98
2022. január 03. 17:12
Nagyon helyes! Egy háborús bűnös!
Gyzoltan
2022. január 03. 12:14
Csatlakozom! Helyeslem! Ez a sötét alak elsőnek csatlakoztatta a sötét Angliát, az USA terrorakciójához... Méltó volt a még sötétebb Churchillhez, mérlegelendő is, hogy a Jákob-báránybőr alatt talán nem is egy békés ordas zabálta fel az emberiséget, hanem egyenesen a személyében maga a Sátán volt...
fogas paduc
2022. január 03. 12:07
Biztos megtalálta szaddam vegyi fegyvereit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!