Süddeutsche Zeitung: A V4-ek „kihívás Európa számára”

2022. január 11. 11:54

A német lap a négy ország szövetségének homogenitását és a szövetség jelentette esetleges fenyegető veszélyt tárgyalta egy Claus Leggewie és Ireneusz Pawel Karolewski által publikált könyv alapján.

2022. január 11. 11:54
null

Két politológus – Claus Leggewie és Ireneusz Pawel Karolewski – szerint a V4-ek „kihívás Európa számára”. A Süddeutsche Zeitungban megjelent cikk a négy ország szövetségének homogenitását és a szövetség jelentette esetleges fenyegető veszélyt tárgyalta a politológusok által publikált könyv alapján.

A cikk szerint, ha az EU nem lép fel a V4-ek politikája ellen, az könnyen annak eróziójához vezethet.

Leggewie és Karolewski szerint az EU belülről történő változásának veszélye fenyeget, azaz jelenleg „a farok csóválja a kutyát”. A cikk szerint azonban azt is látni kell, hogy a V4-ek azért kötött szövetséget, hogy leküzdjék a régi rivalizálásokat, és együtt lépjenek be a Nyugat rendszerébe.

A szövetség közelmúltbeli bejelentései a saját kelet-közép-európai hangsúlyairól árulkodnak, például a zárt uniós külső határok és az atomenergia támogatásáról. A cikk kiemelte, hogy óvatosan kell bánni az olyan kifejezésekkel, mint a „baloldali liberális ellenzék”, mert nem ismeri el az olyan személyiségek szerepét, mint például a magyar ellenzéki vezető, Márki-Zay Péter, aki „konzervatívként a populizmussal szemben áll”.

Fotó: YouTube

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zovirax
2022. január 12. 06:13
Még, hogy az MZP a populizmussal szemben áll?! Hiszen ő maga a populizmus...
Most80
2022. január 11. 17:44
Kb. a V4 működik úgy, ahogy az EU-nak kellene.
TAVIROZSA
2022. január 11. 17:43
"Két politológus – Claus Leggewie és Ireneusz Pawel Karolewski – szerint a V4-ek „kihívás Európa számára”. 1.) Az EU szereti a kihívásokat, gyártja is ! 2.) A V4 "kihívás" a top 10-ben sincs !
fatman
2022. január 11. 16:54
Fizetett szemétládák... a benelux szövetség vagy a skandináv nem jelent fenyegetést???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!