Támadás érte Belorusszia londoni nagykövetségét fehérorosz források szerint

2021. december 20. 20:09

A fehérorosz külügyminisztérium hétfői közlése szerint december 19-én este ismeretlen elkövetők megtámadták londoni nagykövetségét.

2021. december 20. 20:09
null

„2019. december 19-én este megtámadták Fehéroroszország londoni nagykövetségét. Az elkövetők csoportja először megrongálta a diplomáciai képviselet homlokzatát, majd fizikailag megtámadták a helyszínre siető diplomatákat. Egyikük komoly sérülést szenvedett, sürgős orvosi ellátásra szorult” – ismertette közleményében a fehérorosz tárca.    

A minisztérium tudatta azt is, hogy az ügyben bekérették a brit nagykövetség minszki ügyvivőjét.

A tiltakozás kifejtése mellett a fehérorosz vezetés a történtek teljes körű kivizsgálását és az elkövetők felelősségre vonását követelte. A külügyi tárca szerint az érintett diplomata orrát betörték, egyik foga kitört és könnyebb agyrázkódást is szenvedett.

 A tettesek egy részét a brit biztonsági erők elfogták

A minszki vezetés szerint feltehetőleg radikális emigráns csoporthoz tartoznak.   

A Scotland Yard arról számolt be, hogy vasárnap bejelentés érkezett hozzájuk egy tülekedésről a fehérorosz nagykövetség előtt. Az ügyben őrizetbe vettek egy férfit. A tavaly augusztusban vitatott tisztaságú választásokon hatodik elnöki mandátumára megválasztott Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnöknek számos bírálója van Nyugaton. Az elnök ellen indult tömegtüntetéseket a karhatalom elfojtotta, sok másként gondolkodó külföldre kényszerült, köztük Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető is. Lukasenkát számos nyugati ország és az EU sem ismeri el törvényes államfőnek, és célzott szankciókkal is sújtották kormányának tagjait.

(MTI)

Fotó: Wiktor Szymanowicz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mike Oak
2021. december 20. 20:43
Nem rossz az a Lukács gyerek na.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!