Vietnámban államellenes propagandáért kilenc évre ítéltek egy emberi jogi aktivistát

2021. december 15. 07:04

Börtönt kapott a hölgy.

2021. december 15. 07:04
null

Államellenes propaganda vádjával kilenc év börtönbüntetésre ítélt kedden a bíróság Vietnámban egy országszerte jól ismert emberi jogi aktivistát. A tevékenységéért több emberi jogi díjjal is jutalmazott Pham Doan Trangot 2020-ban vették őrizetbe, éppen azon a napon, amikor Vietnám és az Amerikai Egyesült Államok az emberi jogokról és a szólásszabadságról tartott egyeztetést. A nő több könyvében felszólalt egyebek között a nők jogai és a környezetvédelem mellett, és egyik alapítója volt egy helyi környezetvédelmi szervezetnek is, illetve több sajtóorgánumnak.    

Tavaly januárban Pham Doan Trang felszólalt egy földtulajdoni vitában, amelyben falusiak kerültek szembe a földjeiken katonai repülőteret építeni akaró hadsereggel. Az emiatt kirobbant összecsapásokban többen meghaltak. Az aktivistát 2019-ben a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű újságíró-szervezet is kitüntette. Annak ellenére, hogy Vietnám hatalmas gazdasági reformot hajtott végre az utóbbi években, és egyre nyitottabb a társadalmi változásokra,

az uralkodó kommunista párt továbbra is szigorú cenzúra alatt tartja a médiát,

és alig tűri el a bírálatokat, sőt az utóbbi években a hatalom egyre gyakrabban csapott le a másként gondolkodókra.

(MTI)

Kép forrása: Facebook

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paskai
2021. december 15. 20:59
A magyarországi jogvédők ideális telephelye lehetne Vietnám....
Wezuv
2021. december 15. 14:24
Az EU is e felé halad, ránk is ez vár, ha hagyjuk.
barnabibambi
2021. december 15. 13:59
Leszarjuk az ő belügyük hogy az idiótákkal hogy bánnak.
istvanpeter
2021. december 15. 13:02
Hát bizony, a haza és a nemzet gyalázását nem mindenütt nézik jó szemmel, az izgatást meg pláne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!