Sterilizálják Pablo Escobar vízilovait

2021. október 16. 22:00

A drogbáró illegálisan szállíttatta Kolumbiába az első párt, azóta a „kokain-vizilovak” közel száz fős kolóniává duzzadtak.

2021. október 16. 22:00
null

Pablo Escobar, akit a rendőrség 1993-ban agyonlőtt, egzotikus állatokat importált illegálisan Kolumbiába. Köztük volt egy hím és egy nőstény víziló is. Őket nevezik „kokain-vízilovaknak”. A kezdetben két állat, még Escobar életében 4 főre duzadt. 2007-ben már 16-an voltak, 2014-ben már 40 víziló barangolt az Antioquia állam beli.Puerto Triunfo környékén. Az állomány mostanra megközelíti a 100 egyedet. 

Egyre nagyobb viziló-kolónia népesíti be a drogbáró egykori tanyája, a Hacienda Nápoles környékét

A kolumbiai kormány eddig 24 példányt sterilizált a több mint 80 állatból egy olyan vegyszer segítségével, mely meddővé teszi őket. 

A kolumbiai környezetvédők szerint a vízilovak invazív fajnak számítanak. Afrikán kívül a „kokain vízilovak” számítanak a legnagyobb vadon élő állománynak, csakhogy már most elüldözték a környékról az őshonos állatvilágot.

Sokan kampányolnak az állatok kilövése vagy sterilizálása mellett.

Amikor 1993 -ban a hatóságok elfoglalták a Hacienda Nápoles-t, azaz Pablo Escobar luxusbirtokát, amely 250 km-re északnyugatra található a fővárostól, Bogotától, az ott talált állatok nagy részét a főváros állatkertjébe sázllították, illetve szétszórták az ország hasonló intézményeiben. 

A vízilovak azonban a gazdátlanná vált tanyán maradtak

„Logisztikai szempontból nehéz volt őket mozgatni, ezért a hatóságok csak úgy otthagyták őket. Valószínűleg azt gondolták, hogy az állatok előbb-utóbb meghalnak” – mondta Nataly Castelblanco kolumbiai biológus a BBC-nek.

Mivel azonban Dél-Amerikában nem voltak természetes ragadozóik, a vízilovak elszaporodtak.

Szakértők szerint az ország egyik fő vízi útján, a Magdalena-.folyón kezdtek el terjedni. A vízilovak környezeti hatását tanulmányozó tudósok szerint az állatok sokféleképp befolyásolhatják a helyi ökoszisztémát. Például a már kihalással fenyegetett őshonos fajok, mint amilyen a lamantin, végleg kiszorulnak, nem beszélve a víz kémiai összetételének megváltozásáig, ami veszélyeztetheti a halászatot is.

Pablo Escobar, minden idők egyik leghírhedtebb dél-amerikai bűnözője, az 1980-as években a hírhedt Medellín kábítószer-kartell alapítója volt. Emberrablásokért, bombamerényletekért és válogatás nélküli kínázásokért volt felelős. Hatalma csúcsán úgy vélték, hogy bár nem hivatlaosan, de ő a világ leggazdagabb embere is. 

(BBC)

Fotó: RAUL ARBOLEDA / AFP

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2021. október 17. 04:36
Mivel azonban Dél-Amerikában nem voltak természetes ragadozóik Mert Afrikában mi a természetes ragadozója? Nincs neki, csaxólok.....
Zsoel
2021. október 16. 23:07
Azt hittem, ilyen anyag csak a viccben létezik. Farkasok támadják meg a juhnyájat. A pásztor buzgón lövöldözi őket, a fia adogatja a töltényeket. A gyerek egyszer csak megrángatja az apja kabátujját. - Papa, tulajdonképpen most már nem kellene irtanunk őket. Azt olvastam, hogy feltaláltak egy olyan szert, amitől impotensek lesznek. - Hülyeség, fiam! Ezek a marha vegyészek nem tudják, hogy a farkas MEGESZI a birkát?!
Haramia
2021. október 16. 23:01
És ezt képtelenek megoldani!
Senki Alfonz
2021. október 16. 22:42
Miért nem bízzák a piranhákra a megoldást??? A vízilovaknak pedig a piranha nem őshonos szomszéd!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!