Szabadon engedték a 96 éves nőt, aki egy koncentrációs tábor titkárnője volt

2021. október 05. 15:41

Először elfogatóparancsot adtak ki Irmgard Furchner ellen, majd kedden szabadon engedték.

2021. október 05. 15:41
null

Szabadon engedték Irmgard Furchnert, akit azzal vádolnak, hogy a második világháború idején, 1943 júniusa és 1945 áprilisa között a stutthofi (ma a lengyel Sztutowo) koncentrációs tábor titkárnőjeként több mint tízezer ember halálában működött közre – írja a Washington Post.

Furchnernek – aki egy Hamburgtól nem messze lévő idősotthonban él – múlt héten kellett volna megjelennie a bíróságon, azonban Itzehoe bíróságának elnöke azt közölte, hogy a gyanúsított ismeretlen helyre távozott, ezért elfogatóparancsot adtak ki ellene. Kedden végül megjelent a bíróságon, a letartóztatási parancsot visszavonták. Október 19-én folytatják a a 96 éves néni tárgyalását. Furchner ügyét a fiatalkorúak bírósága tárgyalja, a nő ugyanis még nem volt 21 éves, amikor a táborban dolgozott.

Nyitóképen: A stutthofi tábor kapuja. Fotó: Wojtek Radwanski / AFP

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Augustus1
2021. október 07. 14:01
Egy ismerősömnek volt valami üzleti (!) ügye egy holokauszt túlélő öregasszonnyal. Összehaverkodtak, és ő párás szemmel mondta a néninek: "Az én nagyapám is Auschwitzban halt ám meg. - Tényleg? - Igen, részegen leesett az őrtoronyból." Azért a vénasszony becsületére legyen mondva, nem kezdett el habzó szájjal holokausztozni, hanem szomorúan, kedvesen, fejcsóválva kérdezte: "De Pista, miért beszél ilyeneket?" És a haverság nem csorbult.
makutyi
2021. október 06. 16:22
Gyakorlatilag mindenki bűnös, aki nem szállt szembe a rendszerrel, még ha a saját életét is védte ezzel; (pl. könyvelő, titkárnő) viszont a zsidók szinte semmit sem tettek a saját védelmükben, ellenállás szinte 0 volt részükről, sőt még tevékenyen is segítettek, (sonderkommando) de persze az teljesen rendben van, mert ők az életüket féltették... tényleg olyan, mintha egy abszurd valóságban lennénk már évek óta.
fogas paduc
2021. október 06. 14:37
Az ítéleteket tartalmazó papírt előzetesen ő fűzte be az írógépbe?????
egy genetikusanalattvaló
2021. október 06. 12:35
Egy titkárnő munkája mennyire befolyásolta a tábor lakóinak életét? Szerintem semennyire. Kizárt, hogy döntési jogköre lett volna. A nácikkal kollaboráló Soros György zsidó vagyonok elkobzásában vett részt, tevőlegesen. Most ő a globalizált libsi világ jótevője. Őt mikor állítják bíróság elé?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!