Az Afganisztánban rekedt román állampolgárok fele nem akarja, hogy Bukarest kimentse

2021. augusztus 21. 07:25

A 33 emberből 16 akar hazatérni – közülük kettőt már kimentettek. 14-en egy biztonsági cég alkalmazottai, akik a város egyik épületében húzódtak meg – írta meg a Főtér.

2021. augusztus 21. 07:25
null

A bukaresti illetékesek csütörtökön adták hírül, hogy a hadsereg Hercules típusú szállítógépe, amelyet az Afganisztánban rekedt 33 román állampolgár kimenekítésére küldtek, első útján egyetlen egy személyt tudott elszállítani a pakisztáni Iszlámábádba. Pénteken hajnalban egy újabb román állampolgárt hoztak ki, vele tartott még egy bolgár, egy brit és egy amerikai személy is. 

A szóvivő szerint a román mentőakció kudarcát a Kabulban uralkodó káosz okozza ami miatt a román állampolgárok sem jutottak el a repülőtérre. Azonban a román külügyminisztélrium által számon tartott 33 emberből  csupán 16 akar hazatérni – közülük kettőt mentettek ki. Pénteken délelőtt a fent említett 14 személy, akik egy biztonsági cég alkalmazottai voltak és a város egyik épületében húzódtak meg. is végül eljutott a repülőtérre – áll a Főtér beszámolójában. 

A többi román azonban maradna Kabulban

Egy részük a román külügy közlése szerint ENSZ-alkalmazott, és legfeljebb akkor hagynák el az országot,ha az ENSZ teljes mértékben befejezné Afganisztánban működését. A többiek egy kiberbiztonsági cég alkalmazottai akik szintén inkább a cég kiürítési tervei alapján hagynák el az országot, ha az indokolttá válik.

– írta meg a Főtér. 

Fotó: MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemoda Buda
2021. augusztus 21. 16:59
...azért nem mindegy, hogy egy jól fizetett állásból hová megy haza az ember, még ha az élete veszélyben forog, akkor is ....
patópál
2021. augusztus 21. 15:38
Mitől kéne félniük? Majd ha közeledik a talibán, a románok egyszerűen ellopják a fegyvereiket.
B_kanya
2021. augusztus 21. 14:44
" A többiek egy kiberbiztonsági cég alkalmazottai akik szintén inkább a cég kiürítési tervei alapján hagynák el az országot, ha az indokolttá válik." Van kb. fél-egy tucat kiberbiztonsági szakember Afganisztánban? A tálibok nem qurták le a telefonhálózatot és a netet, mint ahogy anno a tévéket, lemezeket, kazettákat lezúzták? Érdekes...
shittingbull
2021. augusztus 21. 13:56
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!