Szétverték Grúziában a Tbiliszi Pride irodáját, a felvonulás elmarad

2021. július 05. 19:15

Tbilisziben erőszakos csoportok törtek be a helyi LMBTQ-aktivisták irodájába, ezért lemondták a tervezett Pride-felvonulást.

2021. július 05. 19:15
null

Lemondták a szervezők a Tbiliszibe hétfő estére tervezett meleg felvonulást, miután erőszakos csoportok megrohamozták és feldúlták az LMBT (leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek) közösség irodáját a georgiai fővárosban – közölte a Tbilisi Pride nevű aktivistacsoport Twitteren.

 

A közösségi oldalon fényképeket és videókat tettek közzé arról, ahogy a szexuális kisebbségek felvonulását ellenzők betörtek az épületbe, és egyebek közt összetéptek több szivárványos zászlót. Más videófelvételeken egy megsebesült újságíró is látható. A sértettek elmondták, hogy a támadás során néhány felszerelésük összetört.

A tüntetők egyúttal a városközpontban lezárták a Rusztaveli sugárutat, így tiltakozva a helyi LMBT tagjainak hétfő estére tervezett „Méltóság Menete” ellen – jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. A menet ellenzői kezdetben a sugárúton található ortodox templom előtt gyülekeztek, majd átvonultak a parlament előtti térre. A helyszínre rendőrségi járőröket vezényeltek.

A tiltakozók itt agresszívan léptek fel a média jelenlévő képviselőivel szemben. A sugárút autósforgalma megbénult. A belügyminisztérium közleményben kérte az aktivistákat, hogy mondják le a menetet. A tárca részéről ezt biztonsági okokkal indokolták, kiemelve a nagyszámú ellentüntetők jelentette veszélyt.

(MTI)

Fotó: Twitter

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TJani
2021. július 06. 17:35
ezalatt Braziliában már ott tartanak, hogy beperelték homofóbiával a brazil válogatottat, hogy nincs a csapatukban 24-es játékos, mivel Dél-Amerikában azt a homoszexualítással kötik össze. Úgy látszik kezdik elérni azt a szintet az elfogadáson túl, hogy már azt várják, hogy tegyék kötelezővé. brrrrrrr
Diego Milito
2021. július 06. 12:58
A világ mégsem veszett el teljesen. A remény feléledt. Hajrá grúzok! : )
fatman
2021. július 06. 11:58
nem látom a morálisan űbermensch nyugati faszfejeket tömött sorokban vonulni szivárványos zászlóval Grúziában... elfogyott a kurázsi, mocskok?
Pierre
2021. július 06. 10:45
"Ma tartották volna a Pride-ot a grúz fővárosban, amit szélsőjobboldali vallási fanatikusok és oroszbarát csoportok egyszerűen szétvertek. Eddig 55 megtámadott ember került korházba, ebből 52-en a sajtó munkatársai. Egy lengyel turistát, akit meg kellett műteni, a tudósítások szerint a fülbevalója miatt vertek meg, de a rendőrségnek (amely az ellenzék és a felvételek tanulsága szerint minimális erővel vett részt), egy 16 éves srácot is ki kellett menekítenie, akit hosszú haja miatt támadtak meg. A tüntetők a nap folyamán szétverték egy emberi jogi szervezet és a helyi Pride irodáját is, és lényegében hajtóvadászatot rendeztek a grúz fővárosban. Az 55 sérült ellenében eddig 8 letartóztatásról tudni." Szegyen az is, hogy orban csocselekje nem gyozi lajkolni a hirt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!