Újabb százhatvan gyermeksírt találtak Kanadában

2021. július 14. 09:27

Akár négyezer őslakos gyermek is meghalhatott a kanadai bentlakásos iskolákban.

2021. július 14. 09:27
null

Ismét több tucat névtelen gyermeksírt fedeztek fel egy felszámolt internátus területén Kanadában – adta hírül a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A Kuper-szigeten található egykori bentlakásos iskolába az ott élő őslakosok gyermekeit oktatták a XIX. század végétől 1975-ig. 

Justin Trudeau kanadai kormányfő azt mondta, megszakad a szíve, miután nyilvánosságra hozták a leleteket. „Nem hozhatjuk vissza azokat, akik meghaltak, de a nyilvánosság elé tárhatjuk és tárjuk az igazságot, és együttműködünk az őslakos közösségekkel, hogy megküzdjünk a diszkriminációval és a rasszizmussal” – mondta Trudeau. 

A lap emlékeztet: eddig több mint ezer hasonló sírt találtak korábbi bentlakásos iskolák területén. Kanadában több mint százötvenezer őslakos és kevert családi hátterű gyermeket szakítottak el családjuktól az 1800-as évek második felétől kezdve, hogy egyházi fenntartású bentlakásos iskolákba zárják őket. Az internátusokban gyakoriak voltak az erőszakos és szexuális visszaélések is. Az eddigi adatok szerint legalább négyezer gyermek vesztette életét ezekben az intézményekben, amik közül több még az 1990-es években is működött.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Kanadában hatalmas felháborodást váltott ki a jelöletlen gyermeksírok megtalálása, több szobordöntésre és templomégetésre is sor került az országban.

A nyitóképen: Justin Trudeau kanadai miniszterelnök egy plüssmackóval egy jelöletlen gyermeksírnál a Saskatchewanban található egykori Marieval Indian Residential School területén. Fotó: SHANNON VANRAES / POOL / AFP

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2021. július 14. 17:21
trüdó
Tiszafa
2021. július 14. 14:46
"Justin Trudeau kanadai kormányfő azt mondta, megszakad a szíve, miután nyilvánosságra hozták a leleteket." Tehát nem azt mondta, hogy nem tudott róla...
Highlander07
2021. július 14. 13:37
Gyalázatosak a kommentek. Kanadában az őslakosokat a betelepülők irtották, erre a kretén kommentelők a népírtók mellé állnak! Elképesztő.
Élő Éva
2021. július 14. 13:27
Varga Márton: A Száhel övezet válsága: "Napjainkra a krízis tovább növekedett. 2016-ra a térségben éhezők száma várhatóan eléri a 23,5 millió főt, ebből 6 millió fő azonnali segítségre szorul. Bár az előrejelzések szerint ez évben növekedhet az előállított élelmiszer mennyisége, ez csak enyhíteni tudja az élelmiszerhiányt. Az alultápláltság nagyjából 7,2 millió öt év alatti gyermeket, várandós vagy szülés után lévő nőt érint. A gyermekek közül 1,9 millió, a nők közül 1,3 millió szorul orvosi segítségre a kóros alultápláltság miatt." Persze az igaz, hogy a gyerekekkel szemben akkoriban szokásos volt a testi fenyítés is, nem dr Spook elvei szerint neveltek. Manapság a gyerekeke gyakran kis terrorista zsarnokok. Most, a covid alatt számos szülő totál kikészült mert együtt kellett lenni a gyerekekkel. A többség a fejlett demokráciákban már olyan humánus, hogy már egyáltalán nem vállal gyermeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!