Szerbia és Koszovó viszonyának rendezésére szólított fel a német külügyminiszter

2021. április 23. 12:28

Heiko Maas csütörtökön Koszovóba, pénteken pedig Szerbiába látogatott, és arra kérte a feleket, találjanak megoldást a fennálló viszonyra, és rendezzék kapcsolatukat.

2021. április 23. 12:28
null

A két ország kapcsolatának mihamarabbi rendezésére szólította fel Szerbiát és Koszovót Heiko Maas német külügyminiszter pénteken. A német diplomácia vezetője csütörtökön Koszovóba, pénteken pedig Szerbiába látogatott, és arra kérte a feleket, találjanak megoldást a fennálló viszonyra, és rendezzék kapcsolatukat.    

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, ám Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni,

és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. A két fél között 2013-ban kezdődött a kapcsolat normalizálását célzó párbeszéd, ám előrelépés nem történt, noha a kapcsolat rendezése mindkét fél európai integrációjának a kulcsa.    

Belgrádban Heiko Maas kiemelte: itt az ideje folytatni a normalizációs folyamatot. Nemcsak a látszat kedvéért kell fenntartani a párbeszédet, hanem eredményeket is el kell érni – fogalmazott a német külügyminiszter, majd hozzátette: Németország kész segíteni a tárgyalásokat.    

Szerbia is kész arra, hogy folytassa a tárgyalásokat – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök a közös sajtótájékoztatón. Mint mondta, kompromisszumos megoldásra van szükség. „Nincs szükség befagyasztott konfliktusokra, mert azokat könnyen ki is lehet olvasztani” – fogalmazott a szerb államfő, és azt hangsúlyozta, a szerbek érdeke az, hogy az albánokkal békében éljenek.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kopa
2021. április 24. 13:43
És mi az utasítás, Heiko, Mi legyen a megoldás a fennálló viszonyra?
my fair lédig
2021. április 23. 14:04
Szerbia és Koszovó viszonyán nincs mit rendezni, mert Koszovót a Zusa már bekebelezte. A jenkik katonai erővel megszállták, majd azon nyomban kamunépszavazással a Zusához csatolták. Pont mint később a ruszkik a Krímet. Pont. Ezt még a leghülyébb komcsi fidesznyugger is tudja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!