Az EU kötelezni fogja az internetes platformokat a terrorista tartalmak gyors törlésére

2021. április 29. 07:38

A közösségi média nagy cégei azt állítják, hogy ők már eddig is perceken belül eltávolították a kifogásolható tartalmakat.

2021. április 29. 07:38
null

Az Európai Parlament jóváhagyta szerdán este azt a törvényt, amely kötelezi az internetes platformok üzemeltetőit, hogy a terrorista propagandát felfedezésüktől számítva egy órán belül töröljék.

A közösségi média nagy cégei azt állítják, hogy ők már eddig is perceken belül eltávolították a kifogásolható tartalmakat.

Felfedezés után törlés egy órán belül

Az EP képviselői és a tagállami kormányok képviselői az Európai Tanácsban már decemberben megállapodtak az elvben, a törvény mostanra készült el, az Európai Unió területén látható tartalmakra vonatkozik, és egy év múlva lép hatályba.

A platformok üzemeltetőinek nem kell majd folyamatosan figyelniük a megjelenő tartalmakat, és nem kell szűrőket sem alkalmazniuk, hanem abban az esetben kell egy órán belül eltüntetni a terrorista propagandát, ha valaki felhívja rá a figyelmüket. A terrorizmust tartalmazó, de művészi célú dokumentumok kivételt képeznek a törvényben.

Az első egy órában dől el minden

Az egyórás elv ötlete 2018-ra nyúlik vissza, amikor Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság akkori elnöke azt mondta: a terrorista propaganda terjedése szempontjából a megjelenés utáni első óra döntő jelentőségű.

(MTI)                   

 

Címlapképen: Az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet Dabiq című angol nyelvű internetes magazinja által közreadott kép az IÁ belga tagjáról, Abdelhamid Abaaoudról, aki a francia titkosszolgálatok szerint a francia fővárosban 2015. november 13-án elkövetett merényletsorozat fő kitervelője volt. Abaaoud november 18-án életét vesztette, amikor a rendőrség terroristákra csapott le Párizs északi elővárosában, Saint-Denisben. (MTI/EPA/Dabiq)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. április 29. 14:02
Nyilván a szólás- vélemény- és sajtószabadság elősegítése érdekében. Meg aztán így csökkenthető a munkanélküliség, sok cenzorra lesz szükség.
nyugalom
2021. április 29. 13:07
Hűha, nem azonnali, csak gyors! Remek!
fogas paduc
2021. április 29. 10:37
Idáig önszorgalomból csak a konzervatív tartalmakat törölték.
VeJoLa
2021. április 29. 09:35
Hiba lenne a terrorizmus elleni fellépésként üdvözölni, hogy "A közösségi média ... eddig is perceken belül eltávolították a kifogásolható tartalmakat." Németországban az erőszakos Antifa csak "politikai aktivista", a kormány járványügyi intézkedéseivel egyet nem értőket viszont lefasisztázzák és állambiztonsági megfigyelés alá vonják, pedig azok elhatárolódnak még az AfD-től is, az egyetlen parlamenti képviselettel rendelkező, valóban ellenzéki, és/tehát folyton betiltani próbált párttól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!