Szeméttel a szabadságért: szemétsztrájkot indítottak a mianmari tüntetők

2021. március 30. 11:30

A biztonsági erők február 1-jei puccsa óta megölt tüntető áldozatok száma 500 fölé nőtt.

2021. március 30. 11:30
null

A hétfőn meggyilkolt 14 civil közül a Politikai Foglyok Segítő Egyesülete (AAPP) közölte, hogy legalább nyolcan a legnagyobb város, Rangon dél-dagon körzetében estek el. A környéken a biztonsági erők hétfőn a szokásosnál is súlyosabb fegyvert lőttek ki a homokzsákok mögött magukat elbarikádozó tüntetők felé – állítják szemtanúk. Nem egyértelmű, hogy konkrétan milyen fegyverről van szó, de többen gránátvetőt valószínűsítenek.

Az állami televízió szerint a biztonsági erők „rohamfegyverekkel” oszlatták „erőszakos terroristák” tömegeit, akik az utcai berendezést rombolták, ennek során pedig egy ember megsebesült.

Egy dél-dagoni lakos szerint ezzel ellentétben kedden a biztonsági erők egyik napról a másikra felszámolták a környéket, és a hivatalosnál jóval nagyobb a halálos áldozatok száma*.

 

 

„Egész éjjel lövöldöztek” –  állítja egy szemtanú a Reuternsek. „A lakók reggel az utcán találtak egy súlyosan megégett holttestet, ám nem tudni, mi történt az illetővel, mert a katonaság elvitte a holttestet” – tette hozzá. A rendőrség és a junta szóvivője nem válaszolt.

A közösségi médiában található fotók tanúsága szerint az ország számos városában tüntetők ezrei jelentek meg.

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára sürgette mianmari tábornokokat, hogy állítsák le a gyilkosságokat és a demonstrációk visszaszorítását. A katonai uralom elleni sztrájkok, valamint a polgári engedetlenségi kampány mára megbénította a gazdaság nagy részét, és egy új akcióval a tüntetők arra törekedtek, hogy fokozzák az engedetéenséget azzal, hogy arra kérik a lakosokat, hogy a szemétüket hagyják a nagyobb főútak kereszteződéseinél.

„Ez a szemétsztrájk a juntával szembeni sztrájk, amihez mindenki csatlakozhat” – olvasható a közösségi médiában. - Mindenki csatlakozhat.

 

;

A közösségi médiában közzétett képeken szemétdombok halmozódtak fel Rangonban. A kampány azért kezdődött, mert a hatóságok hétfőn hangszórókon keresztül intéztek felhívást Rangon egyes városrészeiben, amelyben arra kérték a lakosokat, hogy a háztartási hulladékot a házaikból „helyesen helyezték ki”. 

(Reuters)

Fotó: Twitter

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kortárs
2021. március 30. 12:57
Ezt a szemétsztrájkot nálunk a balfék prolik már 102 éve nyomják.
civis72
2021. március 30. 12:46
szemetelnek az ellenforradalmárok ...gyuribácsi nem tanította meg őket a szobatisztaságra
ujujuj
2021. március 30. 12:37
A világ azon szegletében ez nem a demonstráció egy formája, hanem a normál üzem. Ez olyan, mintha azzal demonstrálnék, hogy szarás után lehúzom a vécét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!