Meghamisíthatták a román koronavírus-számokat, hogy tavaly decemberben választást lehessen tartani

2021. március 25. 11:42

Legalábbis erre utal a jelenlegi egészségügyi miniszter posztja, miszerint „a decemberi választások előtti »innovatív« módszer, ahogyan kiszámolták a fertőzési rátát, minimum kérdéseket vet fel”.

2021. március 25. 11:42

Szintet lépett a tavalyi és a mostani román kormány közötti szócsata – derül ki az Azonnali cikkéből. A jobbközép koalíciós kormány – amely a december 6-i választások eredményeképpen váltotta a PNL és Ludovic Orban vezette kabinetet – egészségügyi minisztere, az USR-PLUS-ban politizáló Vlad Voiculescu ugyanis a közösségi médiában keveredett kommentháborúba a korábbi, Ludovic Orban vezette nemzeti liberális kabinet PNL-s munkaügyi miniszterével.

A beszélgetés tárgya Bukarest vesztegzár alá helyezése volt, amire azért lenne szükség, mert a fővárosban megugrott a járvány fertőzési rátája, napok óta a hat ezrelék fölött van, így vörös színkódot kapott.

Voiculescu egészségügyi miniszterként a totális szigor híve, míg a nemzeti liberálisok inkább engednék a járványt lefutni.

Voiculescu megfogalmazása szerint „a decemberi választások előtti »innovatív« módszer, ahogyan kiszámolták a fertőzési rátát, minimum kérdéseket vet fel”. A miniszter tehát azzal vádolja elődjét, Nelu Tătarut, hogy a választások menetrend szerinti megtartása érdekében meghamisította a fertőzési adatokat.

A számításból kihagyták a gócpontokat – Európában ilyen még nem fordult elő. A 14 napos rátából véletlenül »kimaradt« két nap” – írta Voiculescu. Hozzátette, hogy ezeket, és ehhez hasonló a „taposóaknákat” talált a minisztériumban.

Az ügyben az államfő,

Klaus Iohannis is megszólalt.

Szerinte „nem babrált senki, semmilyen számokkal. Sem a választások előtt, sem a választások után. Szerintem ez egy elsietett kijelentés volt Voiculescu részéről. Mindössze annyiról van szó, hogy Tătaru miniszter alatt egyféleképpen számolták a fertőzési rátát, most Voiculescu alatt kicsit másképpen. Adatok eltüntetéséről, babrálásról nincsen szó”.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tehetős Totó
2021. március 25. 15:26
Hetek óta írom ide, hogy a románok hamis járvány számokat közölnek, s erre itt diszlájkolnak. Egyszerűen nem klappolnak a számok: a fertőzöttek száma kicsi, az intenzív osztályok kapacitásuk végén járnak, mégis kevés a Covidos elhunyt az ősz óta. Persze én ismerem őket, s nem vakít el gyűlölködés. Mindig a rövid távú túlélésre koncentrálnak, s eddig bejött, főként az utolsó 150 évben.
pollip
2021. március 25. 13:50
Én elhiszem a románokról. Úgy tűnik, Johannisz tudott róla.
Coccothraustes
2021. március 25. 13:15
Az oláhok mindent hamisítanak. A történelmünket, a népességi adatokat, mindent.
Magyarok Pásztora
2021. március 25. 13:05
Mit nem hamisítanak az oláhok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!